Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch

Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch

Desiatky rokov laboratórnych aj terénnych prác. Opakované skúšky, porovnávania, konzultácie aj prezentácie prác na medzinárodnej úrovni. A samozrejme výsledky, ktoré dokážu presvedčiť verejnosť. O tom všetkom bude seriál tohto týždňa, v ktorom dvere Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch otvára Hana Michalčíková.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kedysi naši predkovia verili, že bez zeme, nie je žiadna budúcnosť. A aj to najmenšie políčko si chránili ako oko v hlave a starali sa oň od svitu do mrku, veď poskytovalo živobytie pre celú rodinu. Dnes o pôde vieme už celý rad ďalších zaujímavých faktov. Napríklad, že 50 cm pôdy vzniká 5 000 rokov a že najväčšou hrozbu pre pôdu sú ekonomické zisky, zaberanie pôdy pre priemysel, výstavba domov a ciest. Odborníci zistili, že denne u nás prídeme o 10 hektárov pôdy a ak by sme takto pokračovali, na Slovensku by sme za 500 rokov nemali žiadnu pôdu. Témou pôdy pokračuje v seriáli týždňa Hana Michalčíková.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hoci v umeleckom svete je najznámejší a najslávnejší Višňový sad od ruského dramatika Antona Pavloviča Čechova, v tom bežnom, reálnom svete obdivujeme obyčajné, jablkové, čerešňové, broskyňové aj marhuľové sady. V jednom z nich – marhuľovom sade, ktorý je súčasťou Výskumného ústavu rastlinnej výroby v Piešťanoch sa zastavila aj Hana Michalčíková. Prilákala ju sem vôňa rozkvitnutých stromov, bzučiace včely, jarné lúče slnka a skúsenosti Ing. Mareka Vargu, ktorý sa o marhuľový sad stará.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch je súčasťou Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra. Génová banka je jednou z unikátnych súčastí piešťanského ústavu. V špeciálnych podmienkach uchováva desiatky tisíc rastlinných druhov nielen zo Slovenska. Tvorená je laboratóriami a klimatizovanými boxami, kde sa semená uskladňujú pri teplote -17°C. Slúži na krátkodobé a dlhodobé uchovávanie genetických zdrojov rastlín - teda odrôd a šľachtiteľských materiálov v semenách. Hana Michalčíková prešla zo vstupnej brány Génovej banky rovno na políčko, kde sa s inžinierkou Ivetou Číčovou zhovárala o liečivých rastlinách.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch sme po celý tento týždeň spoznávali cez rôzne jeho pracoviská, v ktorých skúmajú: funkčné potraviny, udržateľné pestovanie, ktoré ovplyvňuje kvalitu potravín, zber, účinky, tradičné aj moderné pestovanie liečivých rastlín. Predstavili sme vám tiež Génovú banku, jedinú na Slovensku a zaujímali sme sa aj o potravinárske spracovanie pšenice. Dnes si povieme o obilnine, ktorá ovplyvňuje kvalitu múky a chleba. Hana Michalčíková sa o nej rozprávala s doktorkou Soňou Gavurníkovou.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme pobudli vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch, jedinom svojho druhu na Slovensku. V seriáli týždňa sme vám predstavili viaceré jeho pracoviská, aj ovocný marhuľový sad a políčko na pestovanie liečivých byliniek. Na budúci týždeň vás zavedieme medzi vinohradníkov z Malých Karpát, ktorí neľahkou prácou vo viniciach napĺňajú odkaz svojich predkov.

Autorka: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame