Bezpečnosť a kvalita potravín

Bezpečnosť a kvalita potravín

Počas tohto týždňa sa budeme venovať v našom seriáli bezpečnosti a kvalite potravín. Povieme si napríklad aké sú hybridné potraviny, reč bude o fenoméne hmyzu ako zdroja bielkovín, ale napríklad aj o probiotikách v rastlinných výrobkoch.

Dnes si pripomenieme niekoľko zásad, ktoré súvisia s informáciami a povinnými údajmi na obaloch potravín. Len nedávno o tejto téme hovoril prof. Jozef Golian zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v knihe na konferencii. Martin Jurčo sa ho pýtal aj na legislatívu. Hovorí Jozef Golian.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas tohto týždňa v našom seriáli hovoríme o bezpečnosti, kvalite a kontrole potravín. Desiatky odborníkov v tejto oblasti zo Slovenska a Česka a zišli nedávno v Piešťanoch. Povedali si o novinkách, ale najmä výsledkoch svojich výskumov. Nám spotrebiteľom napríklad pripomenuli, že pri mäsových výrobkoch nemusíme otrocky pozerať na obsah mäsa, pretože aj rastlinné prídavné látky majú svoj význam. Hovoríme v tomto prípade o tzv. hybridných potravinách. Viac povedal Martinovi Jurčovi Filip Beňo z Veterinárnej univerzity Brno.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas tohto týždňa v našom seriáli venujeme bezpečnosti a kvalite potravín. Hovorili sme o správnom označovaní, povedali sme si viac o hybridných potravinách, teda mäsových výrobkoch s prídavkom rastlinnej zložky.

Dnes si viac povieme o zaujímavom nápade, ktorý vznikol na Slovensku. O probiotikách. Ak chceme, aby náš tráviaci trakt dobre fungoval, treba mu dodať prospešné baktérie. A netreba vždy siahnuť po tabletkovej forme. Martin Jurčo nám s odborníkom na potravinárske technológie Jánom Durecom povie o jednom zaujímavom nápade.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas tohto týždňa hovoríme o potravinách a nových trendoch, ktoré s nimi súvisia.  Dnes bude reč o náhradách bielkovín alebo výživových zlepšovateľov niektorých potravín. V mnohých ázijských či afrických krajinách sa bežne jedáva hmyz. A tento pozitívny trend postupne prichádza aj k nám. Ale len pomaly, pretože producentov jedlého hmyzu u nás a u našich západných susedov je stále len zopár. Martinovi Jurčovi povedala viac Lenka Kouřimská z Českej zemědelskej univerzity v Prahe.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas toho týždňa sa rozprávame o kvalite a bezpečnosti potravín. Hovoríme si aj o zaujímavostiach, ktoré súvisia s niektorými druhmi potravín a aj o výsledkoch najnovších výskumov odborníkov. Dnes bude reč o syroch, bez ktorých si mnohí nevieme predstaviť chutné raňajky. Martinovi Jurčovi povedal viac o syroch autor monografie Vyrábame syry, dlhoročný odborník na túto oblasť Karol Herian.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náš seriál sa rozprávaním o syroch končí. Potravinárskym témam sa však venujeme pravidelne. Už od pondelka v rovnakom čase budete môcť počúvať náš seriál na tému udržateľné pestovanie poľnohospodárskych plodín.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame