Kedysi bol jún a september rajom pre hubárov. Samozrejme, ak bolo dostatočne vlhko a huby rástli. Dnes sa vplyvnom klimatickej zmeny posúva obdobie zberu húb až do predvianočného času. Aj preto sa vás dnes ráno budeme pýtať na to, či poznáte huby a či patríte k hubárom. Martin Jurčo vás možno inšpiruje nasledujúcim rozhovorom s mykologičkou Ivonou Kautmannovou.
I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Aj keď je október, môžeme stále vidieť hubárov s košíkmi, ktorí sa vracajú zo Záhoria, Malých Karpát so svojimi úlovkami. Suchohríby, ale aj bedle – tie patria medzi najvyhľadávanejšie. Tie prvé najčastejšie sušíme do vianočnej kapustnice, bedle chutia najlepšie vyprážané ako rezeň. Jedného z hubárov oslovil aj Martin Jurčo.
II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Rovnako ako rybári, aj hubári majú svoje obľúbené témy o čo najväčších rekordoch, alebo zážitky z prírody. Hubári vyrážajú do lesa najčastejšie na jeseň, aby sa po úspechu potešili z kulinárskych špecialít spojených s prípravou húb. Odborníci však varujú, aby sme zásadne zbierali len to, čo bezpečne poznáme. A aby sme skontrolovali všetky huby, aj keď rastú tesne pri sebe. Martinovi Jurčovi o zbieraní húb viac povedala mykologička Ivona Kautmannová.
III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. V dnešnej rannej téme sme sa rozprávali o hubách a hubárčení. A pýtali sme sa aj vás, či chodíte na huby a či zbierate hlavne tie, ktoré bezpečne poznáte. Máme stále takých hubárov, ktorí zbierajú aj neznáme huby a potom sa ich snažia určovať podľa základných znakov. No podľa odborníkov je stále najviac takých hubárov, čo majú svoje stále miesto a zbierajú len tie svoje obľúbené – teda napríklad suchohríby alebo bedle jedlé. Martinovi Jurčovi to potvrdil biológ Robert Hofrichter.
IV.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Takže sumár o zbieraní húb je jasný – zbierame len tie huby, ktoré bezpečne poznáme. Menej je niekedy viac, to platí o hubách dvojnásobne.