Viete si predstaviť deň, týždeň či dokonca celý život bez pečiva?

Viete si predstaviť deň, týždeň či dokonca celý život bez pečiva?

Včera sme si pripomenuli svetový deň chleba, rovnako aj svetový deň pekárov. Produkty, ktoré sa k nám z pekární dostávajú majú dnes naozaj rôznu podobu a už dávno to nie je len klasický chlieb či rožky, prípadne vianočka. Viete si predstaviť deň, týždeň či dokonca celý život bez pečiva? Ktoré druhy vyhľadávate najčastejšie? Jana Obrancová sa pýtala v uliciach.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Základom raňajok je v mnohých domácnostiach práve pečivo. Rožky, žemle, kaiserky, biely aj čierny chlieb, ako aj kváskový, celozrnný či zemiakový, k tomu croisant, sladký uzol, plnená taštička, vianočka – to je len malá vzorka z veľkej ponuky pečiva, ktoré je dnes dostupné na pultoch obchodov. Práve včera sme si pripomenuli svetový deň chleba, ktorí poukazuje na význam pečiva v našej strave. Konzumujete ho aj vy? Viete si predstaviť deň, týždeň či dokonca celý život bez pečiva? Ktoré druhy vyhľadávate najčastejšie? Pečivo má dnes naozaj mnohorakú podobu a široké spektrum konzumentov. Viac Jane Obrancovej povedal predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Priemerný Slovák zje ročne vyše 26 kilogramov chleba, k tomu asi 22 kilogramov ďalšieho pšeničného pečiva a takmer 6 kilogramov trvanlivého pečiva. Pekárenské výrobky patria k obľúbeným. Ako ho vnímate vy? Viete si predstaviť deň, týždeň či dokonca celý život bez pečiva? Ktoré druhy vyhľadávate najčastejšie? Spotreba pečiva mierne kolíše a pravdou je, že v minulosti sme klasických rožkov či chleba jedli viac. Jane Obrancovej viac povedala odborníčka na výživu zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Marta Habánová.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chlieb či pečivo patria k obľúbeným potravinám, a na naše taniere sa dostávajú každý deň. Na raňajky, na večeru, či k obedu alebo len tak počas dňa – po pečive siahame pri rôznych príležitostiach. Najlepšie je samozrejme čerstvé, chrumkavé pečivo, ktoré nám pekári pripravujú neraz aj počas víkendov či nocí. Viac už Jana Obrancová.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak čo, po akom pečive dnes siahnete? Výber je naozaj široký, a hoci tradičný chlieb patrí k základným potravinám, siahnuť môžeme po najrôznejších ochutených, plnených, sladkých aj slaných pečivách. Ak ste ešte neraňajkovali, želáme vám dobrú chuť.

Autorka: Jana Obrancová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame