Včera sme si pripomenuli svetový deň chleba, rovnako aj svetový deň pekárov. Produkty, ktoré sa k nám z pekární dostávajú majú dnes naozaj rôznu podobu a už dávno to nie je len klasický chlieb či rožky, prípadne vianočka. Viete si predstaviť deň, týždeň či dokonca celý život bez pečiva? Ktoré druhy vyhľadávate najčastejšie? Jana Obrancová sa pýtala v uliciach.
I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Základom raňajok je v mnohých domácnostiach práve pečivo. Rožky, žemle, kaiserky, biely aj čierny chlieb, ako aj kváskový, celozrnný či zemiakový, k tomu croisant, sladký uzol, plnená taštička, vianočka – to je len malá vzorka z veľkej ponuky pečiva, ktoré je dnes dostupné na pultoch obchodov. Práve včera sme si pripomenuli svetový deň chleba, ktorí poukazuje na význam pečiva v našej strave. Konzumujete ho aj vy? Viete si predstaviť deň, týždeň či dokonca celý život bez pečiva? Ktoré druhy vyhľadávate najčastejšie? Pečivo má dnes naozaj mnohorakú podobu a široké spektrum konzumentov. Viac Jane Obrancovej povedal predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.
II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Priemerný Slovák zje ročne vyše 26 kilogramov chleba, k tomu asi 22 kilogramov ďalšieho pšeničného pečiva a takmer 6 kilogramov trvanlivého pečiva. Pekárenské výrobky patria k obľúbeným. Ako ho vnímate vy? Viete si predstaviť deň, týždeň či dokonca celý život bez pečiva? Ktoré druhy vyhľadávate najčastejšie? Spotreba pečiva mierne kolíše a pravdou je, že v minulosti sme klasických rožkov či chleba jedli viac. Jane Obrancovej viac povedala odborníčka na výživu zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Marta Habánová.
III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Chlieb či pečivo patria k obľúbeným potravinám, a na naše taniere sa dostávajú každý deň. Na raňajky, na večeru, či k obedu alebo len tak počas dňa – po pečive siahame pri rôznych príležitostiach. Najlepšie je samozrejme čerstvé, chrumkavé pečivo, ktoré nám pekári pripravujú neraz aj počas víkendov či nocí. Viac už Jana Obrancová.
IV.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tak čo, po akom pečive dnes siahnete? Výber je naozaj široký, a hoci tradičný chlieb patrí k základným potravinám, siahnuť môžeme po najrôznejších ochutených, plnených, sladkých aj slaných pečivách. Ak ste ešte neraňajkovali, želáme vám dobrú chuť.