Aj takto skoro ráno treba myslieť na to, čo budeme počas dňa jesť. Na raňajky mnohí z nás siahajú po kuracej šunke či paštéte, na obed zas napríklad po kuracom mäse. Kuracina teda u nás patrí k najobľúbenejším aj najvyhľadávanejším druhom mäsa. Patrí kuracie mäso pravidelne na váš stôl? Sledujete pri ňom aj krajinu pôvodu, alebo sa riadite cenou? Prípadne uprednostňujete iné druhy mäsa?
I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Ročne každý z nás zje asi 36 kilogramov kuracieho mäsa. Ide o priemernú spotrebu na Slováka, ktorú monitoruje Štatistický úrad a treba povedať, že aktuálne je táto spotreba o asi 10 kilogramov vyššia, ako pred piatimi rokmi. Obľuba kuraciny u Slovákov teda narastá. Je to tak aj u vás? Patrí kuracie mäso pravidelne na váš stôl? Sledujete pri ňom aj krajinu pôvodu, alebo sa riadite cenou? Prípadne uprednostňujete iné druhy mäsa? Faktom je, že naša spotreba je vyššia, ako produkcia kuraciny, a kuracie mäso teda musíme aj dovážať. Ponuka domáceho mäsa sa však rozširuje. Príkladom je nová farma, ktorú otvorili v Semerove v okrese Nové Zámky. Jane Obrancovej viac povedal majiteľ Ladislav Birčák.
II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Poľsko, Ukrajina, Bulharsko či Maďarsko – nie nemierime teraz na hodinu zemepisu. Reč bude totiž o kuracom mäse a práve tieto krajiny patria k tým, z ktorých ho k nám dovážame najviac. Naša sebestačnosť v produkcii totiž ani zďaleka nestačí našej spotrebe kuraciny, ktorá navyše narastá. Patrí kuracie mäso pravidelne na váš stôl? Sledujete pri ňom aj krajinu pôvodu, alebo sa riadite cenou? Prípadne uprednostňujete iné druhy mäsa? Hoci kuracinu aj dovážame, v ponuke je samozrejme aj slovenské kuracie mäso. Len nedávno pribudla aj nová farma na jeho produkciu v Semerove pri Nových Zámkoch. Ako to vyzerá s našou sebestačnosťou, prezradil Jane Obranovej predseda Únie hydinárov Slovenska, Daniel Molnár.
III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Kuracie mäso patrí medzi potraviny, ktoré sa na stoly mnohých z nás dostávajú pravidelne, neraz aj viackrát do týždňa. Naša sebestačnosť v produkcii však nedosahuje ani 50 percent a v praxi tak musíme kuracie mäso aj dovážať. Pozitívom však je, že vznikajú aj nové farmy. Viac zistila Jana Obrancová.
IV.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Nie je kuracina ako kuracina. Hoci sa istotne najeme aj z tej zahraničnej, ktorá k nám musí prúdiť aj pre našu nízku sebestačnosť, producenti stále poukazujú na pozitíva, ktoré vyplývajú z čerstvosti a lokálnosti a to vie zabezpečiť predovšetkým kuracina domáceho pôvodu.