Každý z nás si občas musí osladiť život. Či už si kalórie strážime viac alebo menej, aspoň raz za čas zhrešíme nejakou tou sladkosťou, alebo rovno kockou cukru. Na ich vyjedanie isto radi spomínajú najmä staršie generácie, keď nebolo na pultoch v ponuke toľko sladkostí. Cukor sa neraz prezýva aj biele zlato a aspoň občas po ňom siahne každý z nás. Slovenský cukor vieme dorobiť na 100 percent priamo tu na Slovensku. Všímate si pôvod cukru, alebo vám je to jedno? Patrí u vás k často nakupovaným potravinám? Cena zrejme bude rásť, ovplyvní to používanie cukru u vás v domácnosti? Jana Obrancová sa pýtala v uliciach.
I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Cukor každý z nás aspoň občas použije – niekto si pravidelne sladí kávu alebo čaj, niekto zas vypeká koláče a varí sladké jedlá a ten, kto si stráži kalórie a sladkému sa vyhýba, aj tak po ňom občas siahne. Cukor teda viac či menej k nášmu životu patrí a zaujímavosťou je, že je to posledná potravina, ktorú u nás vieme dorobiť na 100 percent z vlastných zdrojov. Všímate si pôvod cukru, alebo vám je to jedno? Patrí u vás k často nakupovaným potravinám? Cena zrejme bude rásť, ovplyvní to používanie cukru u vás v domácnosti? Na Slovensku kedysi fungovalo viacero cukrovarov, teraz sú už len dva. Takzvanú cukrovarnícku kampaň už spustili, a to, ako to s úrodou vyzerá, Jane Obrancovej z pohľadu pestovateľov prezradil Róbert Kovács zo Zväzu pestovateľov cukrovej repy.
II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Najskôr je semienko, z ktorého vyrastie cukrová repa, tá sa potom v cukrovare reže, získa sa cukrová šťava a napokon vzniká cukor. Aj tak možno v skratke popísať proces výroby cukru. Na Slovensku sa môžeme pochváliť tým, že ho dorábame do plnej sebestačnosti, na druhej strane sa však tony cukru k nám každoročne aj dovážajú. Všímate si pôvod cukru, alebo vám je to jedno? Patrí u vás k často nakupovaným potravinám? Cena zrejme bude rásť, ovplyvní to používanie cukru u vás v domácnosti? Úroda cukrovej repy sa tento rok javí u nás v dobrom svetle – aspoň podľa pestovateľov. Spokojnosť netaja ani spracovatelia, ako Jane Obrancovej prezradil Michal Abelovič zo Slovenského cukrovarníckeho spolku.
III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Cukor je poslednou potravinou, ktorú na Slovensku dorábame do plnej sebestačnosti. Vzniká teda čisto zo slovenských surovín a priamo v slovenských cukrovaroch. Napriek tomu ročne dovážame celé tisíce ton cukru aj zo zahraničia. Na otvorenom trhu funguje voľný pohyb tovarov a platí to aj pre cukor. Jeho cena sa pritom podľa pestovateľov aj spracovateľov bude v najbližšom čase hýbať. Viac zistila Jana Obrancová.
IV.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Osladiť si život je istotne fajn, ale zdá sa, že nás to čoskoro bude stáť opäť viac. Na druhej strane, ak ceny cukru stúpnu, bude to pestovateľov motivovať k tomu, aby cukrovú repu zasiali, a udrží sa tak aspoň naša sebestačnosť.