Dnes sa v našom vysielaní budeme venovať rastline, ktorá kedysi neodmysliteľne patrila k slovenským poliam – chmeľu. Možno si ešte spomeniete na chmeľové brigády, ktoré boli súčasťou mladosti mnohých študentov. Zažili ste ich aj vy? A viete, kde sa dnes na Slovensku ešte nachádzajú chmeľnice? Barbora Jurenová sa pýtala aj ľudí v uliciach Trenčína.
I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Chmeľ patrí medzi rastliny s dlhou tradíciou aj na Slovensku. Kedysi sa pestoval na viacerých miestach, no dnes ho nájdeme už len v jedinej chmelnici – v Nemšovej pri Trenčíne. Čo viedlo k tomu, že sa táto plodina stala u nás raritou a aká je jej budúcnosť? Barbora Jurenová oslovila hovorkyňu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Janu Holéciovú.
II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Stará kultúrna plodina, ktorá je jednou z troch základných surovín pri výrobe piva. Už z dávnej minulosti existujú záznamy aj o jej liečivých účinkoch. Reč je o chmeli obyčajnom, ktorý sa dnes na území Slovenska pestuje už iba v Nemšovej. Ako túto situáciu hodnotí Slovenské združenie výrobcov piva a sladu? Barbora Jurenová oslovila výkonného riaditeľa Vladimíra Machalíka.
III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Pestovanie chmeľu má na Slovensku stáročnú tradíciu. Dnes však chmeľnice na našom území takmer nenájdete. Jedinou svetlou výnimkou je Poľnohospodárske družstvo Vlára v Nemšovej, ktoré sa ako posledné venuje pestovaniu tejto plodiny. Aká bude jej tohtoročná úroda, zisťovala Barbora Jurenová.
IV.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Hoci sa chmeľ spája v prvom rade s pivovarníctvom, využitie má napríklad aj vo farmácii či v ďalších odvetviach.