Letná sezóna je vždy spojená aj so záhradkárčením, aj s veľkopestovaním a dozrievaním plodín v krajine. Medzi plodiny v záhradách aj na poliach neodmysliteľne patria aj zemiaky. Kedysi sme v ich produkcii boli sebestační, dnes to už pravda nie je. Na druhej strane sa znížil aj dopyt po zemiakoch, kedysi sme ich totiž zjedli oveľa viac, ako dnes. Máte radi zemiaky? Patria zemiaky medzi častý pokrm na vašom stole? Ako ich máte najradšej? Vyhľadávate tie slovenské, alebo vám je to jedno? Jana Obrancová sa pýtala v uliciach.
I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Kedysi sme ich mali na stoloch denne, dnes ich v mnohých prípadoch nahrádzajú iné prílohy ako ryža, cestoviny či moderný kuskus, polenta či grilovaná zelenina. Reč je o zemiakoch, ktoré nemusia byť len prílohou, ale neraz tvoria aj základ samotných jedál, často aj tých slovenských. Z našich jedálničkov sa postupne vytrácajú a ich spotreba je výrazne nižšia, ako pred rokmi. Máte radi zemiaky? Patria zemiaky medzi častý pokrm na vašom stole? Ako ich máte najradšej? Vyhľadávate tie slovenské, alebo vám je to jedno? Nech už zemiaky jeme pravidelne alebo len občas, aj podľa výživových odborníkov by na náš stôl patriť mali. Podrobnosti Jane Obrancovej povedala odborníčka na výživu zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Marta Habánová.
II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. V tomto čase si zrejme väčšina ľudí chystá raňajky či desiatu, mnohí však už rozmýšľajú aj nad tým, čo bude na obed. V nejednom prípade určite na stole budú aj zemiaky. Ide o tradičnú potravinu, ktorej spotreba však u nás klesá. Máte radi zemiaky? Patria zemiaky medzi častý pokrm na vašom stole? Ako ich máte najradšej? Vyhľadávate tie slovenské, alebo vám je to jedno? Aj keď zemiakov vo všeobecnosti zjeme menej, ako v minulosti, stále svoje miesto v našej kuchyni majú a to aj pre ich rôznorodé využitie. Jane Obrancovej viac povedal majiteľ reštaurácie a zároveň aj kuchár z Bojníc Marek Karaka.
III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Pečené, varené, gratinované, opekané, grilované, v šupke aj bez nej, len so soľou, alebo bylinkami či maslom. Zemiaky majú v našich kuchyniach najrôznejšie využitie. Priemerný Slovák ich ročne zje asi okolo 50 kilogramov. Odborníci pritom odporúčajú aj o 30 kilogramov viac. Naša produkcia však aktuálne nestačí ani na našu nízku spotrebu. Téme sa venuje Jana Obrancová.
IV.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zemiaky stále mnohí z nás považujú za tradičný pokrm Slovákov, ich klesajúca spotreba však hovorí o tom, že to v mnohých prípadoch už pravda nie je. Spolu so spotrebou klesá aj naša produkcia – domáce zdroje pokrývajú aktuálne len polovicu zemiakov, ktoré za rok zjeme.