Leto je čas festivalov, cestovania a gastronomických zážitkov. Street food je súčasťou kultúrnych podujatí. No treba myslieť aj na to, že horúčavy, ktoré k letu neodmysliteľne patria, zvyšujú riziko možnej kontaminácie potravín. Aby sa z pôžitku nestal problém, je dobré vedieť o prípadných rizikách. Mária Babinská oslovila Tomáša Hortenského, majiteľa langošárne v bratislavskej Petržalke.
I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Začali sa letné prázdniny a festivalový život je už v plnom prúde a s ním aj vôňa rôznych kulinárskych špecialít. Street food je neoddeliteľnou súčasťou letnej kultúry a najmä počas vyšších teplôt je jedlu potrebné venovať zvýšenú pozornosť. V teplom prostredí sa baktérie množia rýchlejšie a potraviny, ktoré nie sú správne skladované či tepelne upravené, nám môžu spôsobiť zdravotné problémy. Mária Babinská sa zhovárala s Petrou Vankovou, ktorá je riaditeľka odboru bezpečnosti potravín a výživy na Ministerstve pôdohospodárstve a rozvoja vidieka SR.
II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Od rána hovoríme o bezpečnom stravovaní na festivaloch. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín je agentúra Európskej komisie, ktorá zodpovedá za hodnotenie rizika v celom potravinovom reťazci. Pred hodinou sme spomínali, že tento úrad spustil v 23 krajinách piaty ročník kampane Safe2Eat. Slovensko sa prostredníctvom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka do tejto kampane zapojilo už štvrtý krát. Kampaň upriamuje pozornosť na riziká, ktoré predstavujú potraviny pri ich nesprávnom zaobchádzaní, pomáha ľuďom kriticky uvažovať pri každodennom výbere potravín, ich skladovaní a spracovaní. Mária Babinská tentoraz oslovila foodblogera Daniela Feranca, ktorý je známy pod menom „Čoje“.
III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Ako si nepokaziť letné zážitky? Aj nevhodným stravovaním na festivaloch si môžeme narobiť problémy. Street food je dôležitou súčasťou kultúrnych podujatí, dobroty každého druhu nás lákajú na každom rohu. No horúčavy zvyšujú riziko možnej kontaminácie potravín. Preto by sme mali byť obozretní. Aj o tom je kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín „Safe2Eat“, ktorú na Slovensku zastrešuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Mária Babinská sa najskôr porozprávala s Petrou Vankovou, riaditeľkou odboru bezpečnosti potravín a výživy na ministerstve.
IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Aj keď my ako spotrebitelia nemôžeme ovplyvniť prípravu jedla v prevádzke, môžeme si všímať iné signály, o ktorých sme veľa hovorili v našej dnešnej rannej téme o bezpečnosti potravín. Vychutnávajme si špeciality, ale buďme opatrní.