Obávate sa o kvalitu potravín v súvislosti so slintačkou a krívačkou?

Obávate sa o kvalitu potravín v súvislosti so slintačkou a krívačkou?

Slintačka a krívačka je poprednou témou aj na Slovensku, a to už asi tri týždne, odkedy sa nákaza potvrdila aj v chovoch na Slovensku. Odborníci zdôrazňujú, že ide o chorobu zvierat, ktorá nie je nebezpečná pre ľudí. Chovy, v ktorých sa nákaza vyskytla, pritom produkovali mlieko a mäso aj na slovenský trh. Kompetentní v tomto kontexte neustále zdôrazňujú, že potraviny na našich pultoch sú absolútne bezpečné. Máte vy obavy o bezpečnosť potravín? Zmenili ste nejako svoje nákupné správanie, odkedy nákaza vypukla? Alebo sa naopak obávate nedostatku? Jana Obrancová sa pýtala aj v uliciach.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenské potraviny sú bezpečné a plne kontrolované – taký je odkaz chovateľov zvierat a aj spracovateľov mäsa a mlieka vo vzťahu k výskytu slintačky a krívačky na Slovensku. Producenti potravín deklarujú, že všetky výrobky sú plne pod kontrolou odborníkov a to, že by sa na trh dostali potraviny, ktoré by neboli zdraviu bezpečné, úplne odmietajú. Máte vy obavy o bezpečnosť potravín? Zmenili ste nejako svoje nákupné správanie, odkedy nákaza vypukla? Alebo sa naopak obávate nedostatku? To, že netreba mať obavy, zdôrazňujú producenti naprieč Slovenskom. Jane Obrancovej viac povedala Eva Forrai, riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.

II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slintačka a krívačka je už tri týždne viac ako horúcou témou na celom Slovensku, ale najmä na juhu a západe, kde sa nákaza potvrdila vo viacerých chovoch zvierat. Išlo predovšetkým o chovy mäsových a mliekových kráv, ktoré musia byť úplne zlikvidované. Podľa producentov sa nateraz nedostatku mlieka či mäsa obávať netreba, rovnako sa netreba báť ani bezpečnosti tých mliečnych a mäsových výrobkov, ktoré sa dostávajú na pulty. Máte vy obavy o bezpečnosť potravín? Zmenili ste nejako svoje nákupné správanie, odkedy nákaza vypukla? Alebo sa naopak obávate nedostatku? Producenti potravín deklarujú, že všetky zvieratá sú pred tým, ako sa vôbec potraviny začnú vyrábať, opakovane kontrolované. Chovy navyše robia najrôznejšie opatrenia, aby sa do nich nákaza vôbec nedostala, ako Jane Obrancovej potvrdil Alexander Pastorek zo Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka, ktorý má zároveň mliečnu farmu v obci Imeľ v okrese Komárno.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenské potraviny sú bezpečné a nehrozí pri nich riziko vyplývajúce z výskytu slintačky a krívačky na Slovensku. Zdôrazňujú to producenti potravín, teda chovatelia zvierat aj spracovatelia mäsa a mlieka. Zároveň apelujú na spotrebiteľov, aby zostali slovenským potravinám verní a zároveň, aby pomohli chovy ochrániť. Viac už Jana Obrancová.

IV. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak sa aj počas nadchádzajúceho víkendu chystáte niekam do prírody, na bicykel alebo na prechádzku, je vhodné sa vyhnúť chovom zvierat a radšej ich obísť – týka sa to nielen zvierat ktoré sú pod holým nebom, ale celkovo všetkých poľnohospodárskych areálov.

Autorka: Jana Obrancová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame