Strava, ktorú jeme, by mala byť zdravá a zároveň pestrá. Je vhodné do nej zaraďovať rôzne druhy potravín, a trebárs aj tých nových. Práve k novým potravinám na európskom trhu patria aj múčne červy, ktoré sa po novom môžu napríklad v podobe prášku, ošetreného UV žiarení, pridávať do pečiva, ale tiež do kompótov či syrov. Naši výrobcovia to skôr odmietajú - ako ste na tom vy ako spotrebitelia? Zjedli by ste takýto rožok alebo chlieb? Píšte nám na náš facebook, Jana Obrancová sa pýtala aj v uliciach.
I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. V niektorých krajinách napríklad Ázie patrí k bežným potravinám, u nás ide zatiaľ o novinku, nad ktorou značná časť populácie ohŕňa nos. Reč je o hmyze ako potravine, respektíve hmyze v potravinách. Po novom sa môže pridávať múčka z takzvaných múčnych červov napríklad do pečiva, kompótov či syrov sa môžu po novom pridávať múčne červy. Naši výrobcovia to skôr odmietajú, ako ste na tom vy ako spotrebitelia? Zjedli by ste takýto rožok alebo chlieb? Pridávanie múčky z jedlých červov je po novom možné na základe európskych pravidiel. Viac Jane Obrancovej povedala Katarína Kromerová, zástupkyňa hlavného hygienika a vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia Úradu verejného zdravotníctva.
II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Čochvíľa bude sedem hodín a to je pre mnohých čas, kedy vstávajú a chystajú si niečo na raňajky alebo na desiatu. V mnohých domácnostiach to býva chlieb alebo pečivo, ktorého existujú najrôznejšie druhy. Po novom by sa k nim mohlo zaradiť aj pečivo obohatené o prášok z múčiara jedlého. Ide o červa, ktorý sa len nedávno dostal na zoznam povolených potravín aj v Európe. Pridávať ho možno do pečiva, kompótov či syrov. Naši výrobcovia to skôr odmietajú, ako ste na tom vy ako spotrebitelia? Zjedli by ste takýto rožok alebo chlieb? Múčne červy sú takzvanou novou potravinou, ktorá môže byť v potravinách aj pridanou hodnotou. Podrobnosti Jane Obrancovej povedal Ján Mareček z Ústavu potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.
III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Už pár týždňov sa do potravín na pultoch Európskej únie môžu pridávať takzvané múčne červy, respektíve prášok z múčiara jedlého, ošetrený UV žiarením. Ide o takzvanú novú potravinu, ktorá produkty ako pečivo, syr alebo kompót môže obohatiť najmä o bielkoviny. Naši potravinári sa však do používania tejto suroviny zatiaľ vo veľkom nehrnú. Viac zistila Jana Obrancová.
IV.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Používanie jedlého hmyzu sa v Európskej únii rozšírili o jedlé múčne červy, ošetrené UV žiarením. Ak by ste chceli siahnuť po výrobkoch z nich, treba sa zamyslieť aj nad možnou alergiou, najvyššia pravdepodobnosť je u ľudí alergických na kôrovce, mäkkýše a roztoče.