Dnešné ráno bude voňavé. Venovať sa totiž budeme šafranu. Toto korenie sa stalo ústredným motívom letných kultúrnych podujatí v Bojniciach. Práve kúpeľné mesto bolo v minulosti známe pestovaním šafranu. V tejto súvislosti nás zaujíma, či používate v kuchyni šafran a či ho kupujete alebo pestujete. Tieto otázky sa vás pýtal aj redaktor Igor Roško.
I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Bojnice budú už o niekoľko týždňov fialové. Dopomôcť by k tomu mal šafran, ktorý v uplynulých dňoch vysadili desiatky návštevníkov i obyvateľov kúpeľného mesta. Viac o tomto zámere povedal Igorovi Roškovi riaditeľ Kultúrneho centra Bojnice Vojtech Bartko.
II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. V Bojniciach si celé leto pripomínali historický odkaz pestovania šafranu. Ide však o pomerne drahú a vzácnu koreninu, ktorú v kuchyni mnoho ľudí nepoužíva. Ako to v praxi vyzerá povedal Igorovi Roškovi šéfkuchár jednej z vychýrených bojnických reštaurácii Marek Karaka.
III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Bojnice sú známe ako turistická metropola hornej Nitry. Každý si vie predstaviť Bojnický zámok, tak ako vie, že v meste sa nachádza aj zoologická záhrada. Málokto však vie, že Bojnice sú historicky spojené s pestovaním šafranu. Na odkaz šafranu toto leto naviazali viaceré podujatia v meste. Igorovi Roškovi viac povedal riaditeľ Kultúrneho centra Bojnice Vojtech Bartko.
IV.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Prvé fialové kvietky bojnického šafranu by mohli začať kvitnúť už koncom septembra. Šafran ma totiž rád chladnejšie počasie. Rastlina začne zo zemi klíčiť, až keď teplota vzduchu bude približne okolo 20 stupňov Celzia.