Konzervujete počas leta zeleninu a ovocie?

Konzervujete počas leta zeleninu a ovocie?

Počas leta si zaiste spomeniete na babičky. Ako dobré gazdinky mali napečené a navarené a rovnako sa snažili potraviny zužitkovať. Napríklad zo záhrady, ovocie, zelenina sa najčastejšie konzervovala. V niektorých domácnostiach sa nakladalo i ovocie a napríklad aj slepačie vajcia.

Dnes si povieme viac o uchovávaní potravín a o jednej z prvých metód povedala Martinovi Jurčovi Mária Greifová z Oddelenia potravinárskej technológie na rovnomennej fakulte Slovenskej technickej univerzity.

I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S odborníkmi z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave hovoríme o uchovávaní potravín. Najmä v lete najčastejšie zavárame ako sa ľudovo hovorí termosterilizácii ovocia a zeleniny. Na túto tému opakovane vychádzajú rôzne knižné príručky. A aj medzi mladými gazdinkami prichádza zaváranie do módy. Taký kompót, nakladané cibuľky či uhorky to je neraz aj ozdoba kuchyne. Martinovi Jurčovi povedal o možnostiach uchovávania potravín jeden z odborníkov Peter Šimko.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa pýtame aj vás či doma zavárate, sterilizujete, mrazíte či inak uchovávate potraviny na zimné obdobie. V domácnosti sa najčastejšie využíva zaváranie v minulosti to bolo aj solenie či sušenie potravín, či fermentácia - tou najčastejšou je príprava kvasenej kapusty alebo uhoriek. Martinovi Jurčovi povedali o konzervovaní a jeho metódach Mária Greifová a Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sterilizácia, mrazenie, chladenie, solenie či sušenie. To je len niekoľko najčastejších možností ako uchovávať potraviny. Samozrejme, ak nehovoríme o chemickom konzervovaní látok. Odborníci hovoria, že najistejšie je, keď sa kombinuje viacero druhov konzervácie – napríklad pridanie soli či cukru a sterilizácia. Martinovi Jurčovi povedali o histórii i súčasnosti konzervovania Ľubomír Valík a Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.

212407040846;jurco; téma; konzervovanie 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak ste náhodou v našej rannej téme patrili k tým, pre ktorých je zaváranie cudzie, niekedy to aspoň skúste, napríklad u známych. Úspech vraj nie je len v správnom sterilizovaní, ale aj v príjemnom pocite pri jedení vlastných kompótov či naložených uhoriek.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame