Hovorí sa mu aj biele zlato. Cukor je vo väčšej či menšej miere súčasťou našich jedálničkov. Jeho cena za uplynulý rok klesla, takže je aj cenovo dostupnejší. Sladíte cukrom? Viete, koľko ho ročne takto skonzumujete? A všímate si jeho cenu, prípadne to, či kupujete cukor vyrobený na Slovensku? Má cena vplyv na to, koľko cukru kúpite alebo zjete? Píšte nám na náš facebook, Jana Obrancová sa pýtala aj ľudí v uliciach.
I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Máte radi sladké? Mnohí istotne odpovedali kladne. Sladké potraviny sa samozrejme spravidla viažu s cukrom. Ten na jednej strane vie povzbudiť a teda aj potešiť chuťové poháriky, na druhej strane je jeho prílišná konzumácia previazaná s niektorými zdravotnými problémami, najmä s obezitou. Ako ste na tom vy? Sladíte? A viete, koľko cukru spotrebujete? Závisí vaša spotreba aj od ceny cukru? Ročná spotreba cukru sa na Slovensku pohybuje asi na úrovni 31 kilogramov na osobu a rok. Jane Obrancovej viac prezradila odborníčka na výživu Marta Habánová zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.
II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Ročne priemerný Slovák zje asi 31 kilogramov cukru. Ide o konzumáciu, ktorá je približne na úrovni odporúčaní výživových odborníkov, aspoň čo sa týka samotného cukru. Menej to však už platí pri skrytých cukroch, ktorých prijímame príliš veľa. Ako ste na tom vy? Sladíte? A viete, koľko cukru spotrebujete? Závisí vaša spotreba aj od ceny cukru? Cukor je jedinou potravinou, ktorú si na Slovensku dorábame do plnej sebestačnosti. Jeho cena v uplynulom období aj klesla. Viac Jane Obrancovej povedala analytička spoločnosti Wood and Company Eva Sadovská.
III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Cukru sa hovorí aj biele zlato, na druhej strane nám môže aj uškodiť. Či už ho jeme veľa alebo málo, dobrou správou istotne je, že ho vieme naplno prijímať čisto zo slovenskej produkcie. Cukor je totiž jediná potravina, ktorú si vieme u nás na 100 percent dorobiť a to aj z domácej suroviny, teda z domácej cukrovej repy. Viac už Jana Obrancová.
IV.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Život si treba niekedy aj osladiť a keďže cukor si vieme na 100 percent dorobiť z vlastných zdrojov, môžeme si ho osladiť aj slovenským cukrom. Všetkého však treba s mierou a platiť by to malo aj pri cukre.