Má charakteristickú chuť aj vôňu a poznáme ju azda všetci. Reč je o baze čiernej, ktorá je naplno zakvitnutá. Tento rok kvety rozkvitli aj o dva až tri týždne skôr a kvitnutie môžeme pozorovať ešte asi týždeň a nielen pozorovať, ale kvety môžeme aj nazbierať. Zbierate bazu aj vy? Ako ju viete využiť? Svoje skúsenosti ale aj tipy a recepty nám môžete písať aj na náš facebook. Jana Obrancová sa pýtala aj ľudí v uliciach.
I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Baza čierna rastie pri cestách, na okraji polí aj lesov, ale tiež v sadoch či v záhradách. vyskytuje sa však aj v blízkosti skládok či rôznych tovární. Pri jej zbere treba dbať na lokalitu. Zbierate túto rastlinu aj vy? Baza patrí k najobľúbenejším aj najznámejším jedlým kvetom. Podrobnosti aj o možnom využití Jane Obrancovej prezradila Eva Ivanišová z ústavu potravinárstva a potravinového inkubátora Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.
II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Vieme ju vyprážať, sušiť na čaj alebo robiť nápoje aj z čerstvých kvetov. Baza je v kuchyni u nás pomerne obľúbená, a to aj vďaka svojej vôni a chuti, aj vďaka liečivým účinkom kvetov. Tie sú v tomto obrobí naplno zakvitnuté a teda vhodné na zber. Zbierate ich aj vy? A čo z bazy vyrábate? Okrem bazových kríkov rastúcich v prírode a v záhradách máme u nás aj bazové sady. Ide skôr o raritu ako o bežné veľkopestovanie. Venuje sa mu aj družstvo v Tvrdošovciach, ktoré je známe aj inou liečivou plodinou, ako Jane Obrancovej potvrdil vedúci špeciálnej rastlinnej výroby Mikuláš Šranko.
III. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Aj keď to za oknami nie všade vyzerá ako jar, keďže na značnej časti Slovenska nám prší, jar je napriek tomu v plnom rozbehu. Tento rok sa dostavila pomerne skoro a s ňou aj jarné kvitnutie. V rámci neho máme v plnej kráse na Slovensku zakvitnutú aj bazu čiernu. Patrí k najznámejších a najobľúbenejším jedlým kvetom. Viac už Jana Obrancová.
IV.
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Bazové kvety majú rôzne využitie v podobe sirupov, čajov aj rôznych studených nápojov, alebo tiež ako želé či vysmážané jedlo v trojobale. Ak ich zber tento rok nestihnete príležitosť pri baze budete mať ešte na jeseň, keď na tejto rastline dozrejú aj bazové plody.