Na celom svete sa vyhodí každý rok približne 1,3 miliardy ton potravín – od pečiva cez mliečne výrobky až po mäso či ryby. Na druhej strane stámilióny ľudí hladujú. Aspoň čiastočne obmedziť plytvanie a smerovať potraviny k tým, ktorí ich potrebujú, sa snažia viaceré neziskové organizácie, občianske združenia, ale aj jednotlivci. Ako je to vo vašom prípade? Podporujete potravinové banky a zapájate sa do potravinových zbierok? Názory v uliciach zisťovala Barbora Jurenová.
Otázka - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Kým niektorí ich majú nadbytok, iným chýbajú – témou dnešného ranného vysielania je kolobeh potravín. Prostredníctvom rôznych zbierok sa totiž môže jedlo dostať k tým, ktorí ho potrebujú. V Ilave majú dokonca aj špeciálne bistro. Barbora Jurenová oslovila jeho majiteľa Tibora Meliša.
Otázka - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Cestoviny, pečivo, zelenina či mliečne výrobky – to všetko je bežnou súčasťou slovenských domácností. Nie ale všetkých. Časť verejnosti má totiž pre nedostatok financií na jedlo len veľmi obmedzený rozpočet. Práve tým sa snažia pomôcť rôzne charitatívne organizácie, ako aj jednotlivci. Patrí medzi nich Trenčianka Jana Polášková. Barbora Jurenová sa jej na úvod spýtala, čo bolo jej motiváciou na zorganizovanie potravinových zbierok.
Otázka - III. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Ako vnímate plytvanie s jedlom? Je lepšie, keď sa potraviny pred exspiráciou dostanú k ľuďom, ktorí si ich inak nemôžu dovoliť? Zapájate sa do zbierok potravín? To sú otázky, ktoré sa vás pýtame v dnešnom rannom vysielaní. Barbora Jurenová v tejto súvislosti navštívila charitatívnu výdajňu potravín v Trenčíne v areáli bývalej Meriny, kde sa stretla s tamojšími dobrovoľníkmi.
Otázka - IV. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Charitatívna výdajňa potravín v Trenčíne je otvorená dvakrát do týždňa, zvyčajne v utorok a v piatok medzi 16 a 17 hodinou, v prípade zvýšeného záujmu až 17:30.