Spišské párky, Bratislavské rožky, Skalický trdelník, Stupavské zelé, Zázrivské vojky, tradičná Lovecká saláma alebo Žitavská paprika. Viete čo majú tieto výrobky spoločné? Aj keď každú z potravín vyrába viacero výrobcov, je prísne sledovaný proces ich výroby. Patria totiž do jednej z kategórií, ktoré majú certifikát Európskej únie – zaručená tradičná špecialita, chránené označenie pôvodu alebo chránené zemepisné označenie. Tu sú dva názory o takomto systéme ochrany, na ktoré sa pýtal Martin Jurčo.
Otázka - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Dnes hovoríme o rôznych typoch výrobkov, ktoré majú aj na našom trhu niekedy svoje nepravé pomenovania – Spišské párky sa označujú ako spišiacke, Liptovská saláma ako lipovská, Skalický trdelník ako trdelník zo Skalice a podobne. Je to aj preto, že výrobky oficiálne patria do jednej z kategórií, ktoré majú certifikát Európskej únie – zaručená tradičná špecialita, chránené označenie pôvodu alebo chránené zemepisné označenie. Ich názov sa nemôže použiť vtedy, ak nespĺňajú prísne kritériá. Aj keď každú z potravín vyrába viacero výrobcov, je sledovaný proces ich výroby. Martinovi Jurčovi viac povedal poľnohospodársky publicista Juraj Huba.
Otázka - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Dnes hovoríme o výrobkoch, ktoré majú certifikát Európskej únie – zaručená tradičná špecialita, chránené označenie pôvodu alebo chránené zemepisné označenie. Ich názov sa nemôže použiť vtedy, ak nespĺňajú prísne kritériá. Aj keď každú z potravín vyrába viacero výrobcov, je sledovaný proces ich výroby. Martinovi Jurčovi viac povedal viac Dušan Chrenek z Európskej komisie.
Otázka - III. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Spišské párky, Bratislavské rožky, Skalický trdelník, Stupavské zelé, Zázrivské vojky, tradičná Lovecká saláma alebo Žitavská paprika. Viete čo majú tieto výrobky spoločné? Aj keď každú z potravín vyrába viacero výrobcov, je prísne sledovaný proces ich výroby. Patria totiž do jednej z kategórií, ktoré majú certifikát Európskej únie – zaručená tradičná špecialita, chránené označenie pôvodu alebo chránené zemepisné označenie. Teraz si s Martinom Jurčom a Dušanom Chrenekom z Európskej komisie zrekapitulujme druhy týchto označení.
Otázka - IV. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak nás už o pár dní – 5. septembra navštívite v našej rozhlasovej pyramíde na Dňoch otvorených dverí Rádia Regina – aj vy budete mať možnosť získať knižku s charakteristikou a receptúrami slovenských potravín, ktoré dostali jedno z označení EÚ - chránené označenie pôvodu, zaručená tradičná špecialita či chránené zemepisné označenie. Len nedávno takúto praktickú rekapituláciu s množstvom fotografií vydalo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.