Leto je v plnom prúde a práve počas leta si môžeme užívať pravú letnú chuť domáceho ovocia. Hoci slivky, broskyne či maliny v súčasnosti vieme v obchodoch kúpiť aj v chladných mesiacoch roka, určite sa zhodneme v tom, že plody odtrhnuté priamo zo stromu či ovocného kríka sú chutnejšie a autentickejšie. Aj preto ich mnohí radi vyhľadávame a počas leta ich nielen konzumujeme, ale aj mrazíme, sušíme, zavárame alebo robíme lekvár. Na to samozrejme treba ovocia viac – možnosťou je kúpiť ho na trhu, v obchode, alebo si ho obrať priamo v ovocných sadoch na samozberoch. Ktorú možnosť uprednostňujete vy a prečo, prípadne aké máte skúsenosti? Jana Obrancová sa pýtala ľudí v uliciach, aj priamo v ovocných sadoch.
Otázka - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Ovocná sezóna je v plnom prúde, jahody, ríbezle či marhule sú už za nami a aktuálne sa oberajú najmä broskyne a slivky, prípadne prvé jablká, ale tiež napríklad maliny. Jednou z možností, ak nemáme vlastné ovocné stromy, je kúpiť si ovocie priamo v obchode alebo na trhu, druhou je obrať si ho na samozberoch. Čo uprednostňujete vy a prečo? Samozbery sú u ľudí pomerne obľúbené a majú svoje výhody aj pre samotných pestovateľov. Viac už prezradil Jane Obrancovej Branislav Novosad, pestovateľ z Cabaj Čápora pri Nitre, ktorému aj aktuálne v sade dozrievajú niektoré druhy ovocia.
Otázka - II. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Mnohí z vás už majú toto leto za sebou prvú zaváračku alebo varenie džemu či lekváru, niektorí sa na to chystáte možno aj počas nasledujúceho víkendu. Odkiaľ máte ovocie? Uprednostňujete kúpu na trhu alebo v obchode alebo oberačky na samozberoch?
Vo vlastných záhradách väčšina z nás nemôže pestovať všetky druhy ovocia, ktoré máme radi a ešte aj v potrebnom množstve. V obchode či na trhu samozrejme vieme nájsť všetko, čo potrebujeme, rovnako je to aj v sadoch. Zatiaľ čo v minulosti samozbery cielili najmä na jahody, dnes už takúto formu oberania ponúkajú pestovatelia rôznych druhov. To, či samozber otvoria, závisí často aj od úrody, pretože tá, ako Jane Obrancovej prezradil predseda Ovocinárskej únie Marián Varga, pre otvorenie samozberu musí byť dobrá, a to môže byť v tomto roku problémom.
Otázka - III. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Sezóna samozberov je v plnom prúde. V minulosti sme boli zvyknutí najmä na takéto zbery jahôd teraz sa ich pridáva čoraz viac. Mnohé vítajú zákazníkov aj v týchto dňoch – a záujemcov o takéto ovocie pribúda. Pre pestovateľov má svoje výhody, avšak nesie so sebou aj isté negatíva. Viac už Jana Obrancová.
Otázka - IV. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Samozbery majú pre pestovateľov aj spotrebiteľov svoje výhody – najmä v podobe čerstvosti ovocia, vlastného výberu a z pohľadu farmárov aj pracovnej sily. Tá však napriek samozberom v sadoch stále chýba – napríklad neskôr na jeseň pri strihaní stromov, alebo na jar pri príprave na sezónu, teda pri prácach, ktoré samozbery nevyriešia.