Dnes sme si za tému ranného vysielania Rádia Regina Západ zvolili otázku, či dokážete dať prednosť našim domácim remeselným potravinám – teda potravinám, ktoré sú lokálne, sezónne a poctivo vypestované ... ale aj to, čo pri ich uprednostňovaní okrem nášho zdravého taniera podporujeme. Odpovede hľadala Tatiana Šušková.
Otázka - I. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potravín okolo nás máme toľko, že často nevieme z čoho si vybrať ... a predsa.
Sú ľudia, ktorí si cielene spravia čas, aby nakúpili od vlastného farmára, nechali si doviesť debničku s objednanými lokálnymi potravinami, navštívili tržnicu, kde farmári predávajú svoje prebytky alebo sa aj neskoro po práci zastavili na lokálnom trhu. Ten v Ružinove, ale aj na iných miestach v Bratislave trvá asi len tridsať minút, kedy farmári pristavia svoje autá a ľudia si vyzdvihujú to, čo si objednali. Len preto, že chcú mať produkty priamo zo slovenských fariem a výrobní. Vo štvrtok podvečer nahrávala kupujúcich aj predávajúcich Tatiana Šušková.
Otázka - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. V dnešnej rannej téme sa venujeme problematike remeselných potravín. Ide to potraviny, ktoré sa ku vám môžu rôznym spôsobom – a tých je dnes už naozaj veľa – dostať na váš stôl priamo od farmárov, ktorí ich produkujú. Napriek často vyššej cene je odberateľov čoraz viac. Ich motiváciou je okrem zdravého, sezónneho a lokálneho jedla, aj etický rozmer – podporiť ľudí, ktorí sa poctivým a neraz tvrdým spôsobom vracajú k tradičnému hospodáreniu. Na sobotňajších trhoch v Starej tržnici v hlavnom meste nájdete raz do mesiaca aj farmárov v Bátoviec. Prečo? Tatiane Šuškovej povedala viac Petra Molnárová z občianskeho združenia Slow Food Presburg.
Otázka - III. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Dobré na tanieri znamená, že jedlo pozostáva z čerstvých surovín, najvyššej kvality, lokálnych a sezónnych, dobre chutí a prospieva nášmu zdraviu. Čisté na tanieri znamená, že je pestované alebo vyrábané udržateľným spôsobom, ktorý rešpektuje životné prostredie, zvieratá a miestne komunity. A férové na tanieri znamená primerané ohodnotenie remeselnej produkcie a férové podmienky pre všetkých – pre farmárov, výrobcov aj spotrebiteľa. Dnes sme sa v rannej téme Rádia Regina venovali problematike výroby a konzumácie remeselných potravín a zistili sme, že záujem o ne stále stúpa. Uzatvoríme ju návštevou Lokálneho trhu, počas ktorého prichádzajú predajcovia aj kupujúci na krátkych tridsať minút vybrať si na rôznych miestach hlavného mesta objednané produkty z fariem malých, stredných a rodinných farmárov. Nakupovala aj Tatiana Šušková.
Otázka - IV. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Dnes sme sa v téme Rádia Regina Západ presvedčili, že radosť z dobrého jedla sa môže spájať nielen so záujmom o zdravšie stravovanie, ale aj so zodpovednosťou k miestnym komunitám a k životnému prostrediu.