Kaše sú známe najmenej 10 000 rokov, až do konca 18. storočia tvorili základ stravy prostého ľudu v Európe. Príprava chleba bola totiž náročnejšia a drahšia ako príprava kaše z obilia. V mnohých oblastiach tvorí kaša základnú zložku potravy dodnes. Vôbec to však neznamená, že ide o jedlo bez fantázie. Dokazujú to aj mladé ženy, ktoré každodenne pripravujú tradičné kaše. Tatiana Šušková sa pustila do prípravy chutných kašovitých jedál spolu s Janou Hossovou a Evou Malevicz.
Čokoládová kaša s kokosom
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Čokoládová kaša s kokosom
Potrebujeme: 100 g celozrnnej/bielej ryže, 50 g strúhaný kokos, 10 kusov datlí, 3 lyžice kokosového tuku, 3 lyžice kakaa, 2 lyžice ryžovej múky/vlákniny/instantnej kaše (nemusí byť), javorový sirup/ryžový sirup a sezónne ovocie
Ryžu uvarte v približne 400ml vody so štipkou soli, do naozaj mäkkej konzistencie. Môže to trvať aj hodinu. Varenie urýchľuje, keď ryžu vopred večer namočíme do vody. Po polhodinke od začatia varenia pridajte do ryže ďatle nakrájané najemno. Keď je ryža takmer rozvarená, pridáme kokosový tuk, semienka, kokos a necháme povariť 5 minút. Potom primiešame kakao, pokojne aj viac, podľa chuti a dosladíme javorovým sirupom, ktorý dodá kaši karamelovú bodku. Ak je to potrebné, zahustite kašu ešte ryžovou múkou a pod., len pamätajte, že po hoci aj miernom vychladnutí kaša hustne. Navrstvite kašu do pohárov spolu so sezónnym ovocím, kakao alebo čokoláda sa majú veľmi radi s bobuľovým ovocím a banánom. Z uvedeného množstva pripravíme tri výdatné porcie kaše.