Tradičná kapustnica

Tradičná kapustnica

Väčšina z vás gazdiniek, ktoré nás počúvate, by ste určite bez problémov zostavili kuchársku knihu plnú chutných receptov. Tú svoju, plnú vlastných aj maminých jedál, si zostavila a vydala aj Katarína Beranová z Považskej Bystrice. Ďalšie dve má už pripravené v rukopise. Ku každému jedlu je pripojených aj pár riadkov o jeho pôvode. Pri mikrofóne Michala Hercega si Katarína Beranová najprv zaspomínala, ako sa stolovalo v ich rodine s ôsmimi deťmi.

Tradičná kapustnica Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na kapustnicu, ktorá sa vďaka Kataríne Beranovej dostala z Považskej Bystrice až do Spojených štátov amerických, budeme potrebovať: približne liter domácej kyslej kapusty aj so šťavou, jeden a pol hrnčeka sušených dubákov, prípadne šampiňónov, soľ, mleté čierne korenie, jednu jemne nasekanú cibuľu, dva strúčky pretlačeného cesnaku, jednu čajovú lyžičku sladkej papriky, dva bobkové listy, dve polievkové lyžice masla, jednu čajovú lyžičku čerstvého nasekaného kôpru, jednu tridsaťtripercentnú prípadne šestnásťpercentnú kyslú smotanu, dve polievkové lyžice hladkej múky na zahustenie, dva zemiaky uvarené v šupke nakrájané na plátky, kyslú smotanu a pažítku na ozdobenie.

A teraz postup. Do väčšieho hrnca na polievku si dáme domácu kyslú kapustu a zalejeme približne dvojnásobným množstvom vody. Pridáme sušené dubáky, ktoré sme predtým namočili do vlažnej vody. Pridáme koreniny, bobkový list, cibuľu, cesnak. Varíme 30 až 40 minút na strednej teplote. Potom pridáme maslo, červenú papriku, posekaný kôpor a ďalej povaríme asi desať minút. Medzitým sme si uvarili zemiaky v šupke, ktoré ošúpeme, pokrájame na plátky a pridáme do polievky. V sklenenej miske rozmiešame smotanu s dvoma lyžicami hladkej alebo hrubej múky úplne dohladka, aby neboli hrudky a tesne pred koncom varenia vylejeme do polievky a necháme ju ešte povariť asi päť minút. Ochutnáme a dochutíme. Kapustnicu podávame horúcu, dozdobíme čerstvým kôprom alebo pažítkou a lyžicou kyslej smotany. Dobrú chuť!

Zajtra si pripravíme krúpnu babu...

Autor: Michal Herceg foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame