Bezmäsitý guláš

Bezmäsitý guláš

Štefan Kováč-Adamov, katolícky kňaz z Rybníka v okrese Levice vydal už 15 kníh, z toho štyri kuchárske. Variť sa naučil od mamy, ktorá bola vynikajúcou kuchárkou a pre neho veľkým vzorom. Každú nedeľu pripravila na obed jedlo, ktoré ešte nikdy predtým nevarila. Rodinnej tradícii zostal verný a tak ako mama kedysi, aj on dnes rád pripravuje jedlá tradičné aj celkom nové. Jedlo do dnešného Kulinária s ním vyberala Hana Michalčíková.

Bezmäsitý guláš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Posledným receptom, ktorý do nášho Kulinária v tomto týždni ponúkol katolícky kňaz z Rybníka Štefan Kováč-Adamov, bol guláš zo zemiakov a hríbov. Budete naň potrebovať: 6 zemiakov, 3 cibule, 5 strúčikov cesnaku, 1/2 dcl olivového oleja, jednu celú zelenú papriku, 2 dcl sušených hríbov alebo 200g čerstvých, mletú rascu, dva bobkové listy, mletú sladkú papriku, jednu čili papričku, gulášové korenie, majoránku, petržlenovú vňať a soľ.

Postup je nasledovný: Na panvicu s pol decilitrom olivového oleja dáme restovať na tenké kolieska nakrájané tri cibule, tie jemne osolíme, pridáme 5 na krížalky nakrájaných, olúpaných väčších zemiakov, dva dcl sušených hríbov , ktoré sme predtým namočili na hodinu do studenej vodu, pridáme očistenú a pokrájanú zelenú papriku a za stáleho miešania 5 minút smažíme. Potom podlejeme pol litrom až 7 decilitrami studenej vody a privedieme k varu. Pridáme 5 pretlačených strúčikov cesnaku, dva bobkové listy, trochu grilovacieho korenia, mletú rascu, trochu mletej červenej papriky, jednu nakrájanú čili papričku, všetko rozvaríme a prikryté varíme 30 minút. Jeden zemiak očistíme, najemno nastrúhame a pridáme do už uvareného gulášu. Tým ho zahustíme. Povaríme 3 až 5 minút a dochutíme rozmrvenou majoránkou, petržlenovou vňaťou a soľou.

Autorka: Hana Michalčíková foto: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame