Bravčové kotlety

Bravčové kotlety

Sú ľudia, najmä muži, ktorým sa mäso nikdy nepreje. Tento týždeň nám jedlá pripravuje katolícky kňaz z Rybníka v okrese Levice. A keďže mäsitý recept sme od neho ešte nemali, tak po dlhšom váhaní Hana Michalčíková oslovila Štefana Kováča-Adamova práve s takouto požiadavkou.

Bravčové kotlety Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Po celý tento januárový týždeň nám chute na dobré jedlo robí kňaz z Rybníka Štefan Kováč-Adamovov. Dnes sme vám ponúkli jeho recept na zapekané bravčové kotlety. Zopakujeme si ho. Potrebujeme bravčové karé s kosťou, olivový olej, čierne pivo, paprikový pikant, bylinkový likér, cibuľu, cesnak, mletú rascu, mletú červenú papriku, údenú slaninu, tvrdý syr, grilovacie korenie, soľ, rozmarín a zázvor.

Postup: Karé rozkrojíme na kotlety aj s kosťou, z oboch strán jemne rukou naklepeme, osolíme a dáme do misky. Do druhej misky si dáme 1 a pol dcl olivového oleja, 2 dcl čierneho piva, 1 veľkú lyžicu paprikového pikantu, 1 veľkú lyžicu bylinkového likéru, pol malej lyžičky mletej rasce, trochu mletej sladkej papriky, pol malej lyžičky najemno nakrájaného rozmarínu, kúsok strúhaného zázvoru, grilovacie korenie, 6 pretlačených strúčikov cesnaku a všetko zmiešame. Kotlety ponoríme do pácu a dáme odležať na 12 hodín. Potom na panvici rozpálime kúsok masla a kotlety prudko opražíme. Rozložíme ich na pekáči, polejeme roztopeným maslom, prikryjeme a dáme piecť na 200 stupňov asi 60 minút. Po hodine ich obrátime a prikryté pečieme ešte 40 minút. Medzitým na panvicu dáme 1/2 dcl oleja, na ňom do zlatohneda usmažíme pokrájanú cibuľu s trochou slaninky. Po hodine a 40 minútach rúru vypneme, pekáč odkryjeme, šťavu zlejeme do šálky a kotlety posypeme usmaženou cibuľkou a strúhaným syrom. Odkryté pečieme ešte 15 minút.

Zajtra si pripravíme guláš zo zemiakov a hríbov.

Autorka: Hana Michalčíková foto: ranjatm

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame