Zemiaková fučka

Zemiaková fučka

Teplé jedlo v zime dobre zahreje. Aj preto mu kedysi naši predkovia dávali prednosť. A nemuselo byť vôbec mäsité, ale chutné a sýte. Práve takéto nebude dnes v našom Kulináriu chýbať. Pripraví ho katolícky kňaz Štefan Kováč-Adamov z Rybníka pri Leviciach, mimochodom vynikajúci kuchár a autor štyroch kuchárskych kníh. Hane Michalčíkovej dnešný recept popísal takto:

Zemiaková fučka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na dnešnú špecialitu žitaviansku zemiakovú fučku budete potrebovať: 8 väčších zemiakov, jedno vrecko uvarenej ryže, 3 cibule, 100 g údenej slaniny, 100 g tvrdého syra, jeden syr s modrou plesňou, maslo, 1/2 dcl slnečnicového oleja, dva bobkové listy, mletú rascu, soľ.

Postup je nasledovný. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky, dáme do hrnca so studenou vodou variť, osolíme, pridáme mletú rascu, dva bobkové listy, prikryjeme a varíme, kým nie sú zemiaky mäkké. Do druhého hrnca dáme variť vodu, osolíme ju a keď vrie, 15 minút v nej povaríme ryžu. Uvarené zemiaky scedíme, vyberieme bobkové listy a zemiaky roztlačíme na kašu. Ryžu necháme odkvapkať a vysypeme do zemiakov. Premiešame. Polovicu tejto masy rozložíme na pekáč a rozotrieme. Po celej ploche posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a rozmrveným syrom s modrou plesňou. Druhou časťou zemiakov syrovú hmotu zasypeme, takže syr je v strede. Navrch dáme plátky masla a dáme na 20 minút piecť do rúry na 200 stupňov. Medzitým orestujeme na oleji tri cibule nakrájané na kocky, dáme do nich trochu slaninky, opečieme a upečenú kašu tým posypeme a ešte na chvíľu dáme zapiecť.

Zajtra si pripravíme bravčové kotlety.

Autorka: Hana Michalčíkoá foto: bykst

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame