Aj pri príprave dnešného receptu sme načreli do zbierky receptov katolíckeho kňaza z Rybníka v okrese Levice Štefana Kováča-Adamova. Má rád jednoduché, slovenské jedlá a veľa čerpal zo skúseností svojej mamy, ktorá bola vynikajúcou kuchárkou. Polievky u nich doma na stole v Žitavanoch nikdy nechýbali a tvoria súčasť denného obedového menu aj vo farskej kuchyni v Rybníku. Z bohatej zbierky sa vyberalo ťažko aj Hane Michalčíkovej.
Mrkvová polievka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Do zložitých receptov sa nám veľmi nechce a tak vítame tie, ktoré sú jednoduché na suroviny aj na prípravu. A takou je aj mrkvová polievka so zeleninou, na ktorú sme vám dnes ponúkli recept. Zopakujem ho. Potrebujeme 6 stredne veľkých mrkiev, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 4 zemiaky, 2 bobkové listy, mletú rascu, mletú červenú papriku, 1/2 dcl olivového oleja, kúsok masla, orientálne korenie, 2 zrnká nového korenia, petržlenovú vňať, bazalku, soľ.
Postup je nasledovný: Na kocky nakrájame jednu veľkú cibuľu a orestujeme ju v hrnci na olivovom oleji do sklovita. Jemne ju osolíme a pridáme na hrubšie pokrájanú mrkvu. Mrkvu restujeme 5 minút a stále miešame, aby nám neprihorela. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a dva roztlačené strúčiky cesnaku. Podlejeme 1 a pol litrom vody, premiešame, pridáme dva bobkové listy, dve zrnká nového korenia, trošku orientálneho korenia, mletú rascu a sladkú červenú papriku. Prikryjeme a varíme 25-30 minút. Potom zložíme zo sporáka a elektrickým mixérom rozmixujeme na jemno. Pridáme malú lyžičku masla, trochu petržlenovej vňate a bazalky.
Zajtra si pripravíme žitaviansku zemiakovú fučku.