Pre kňaza je typická reverenda, už menej obyčajná kuchárska zástera. Štefana Kováča-Adamova, rímskokatolíckeho kňaza v Rybníku pri Leviciach, však môžete vo voľných chvíľach zastihnúť aj takto. Kuchynské prostredie má rád a inšpiruje ho nielen k príprave jedál, ale aj k písaniu receptov. Tých zozbieral už toľko, že sa vošli do štyroch kníh. Dal im názov Recepty z chalúpky a keď si v nich Hana Michalčíková zalistovala, mohla skonštatovať:
Zapekané avokádo
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Po celý tento januárový týždeň sa môžete tešiť na recepty kňaza z Rybníka Štefana Kováča-Adamova. Dnes sme vám ponúkli zapekané avokádo, na ktoré budete potrebovať: 1 avokádo, 1 vajce, 50 g tvrdého syra, 1 malú cibuľu, 1 strúčik cesnaku, kúsok údenej slaniny, trošku mletej rasce, štipku muškátového orecha, vňať ligurčeka, prípadne petržlenovú, alebo zelerovú vňať.
Postupujeme takto: Avokádo umyjeme, prepolíme, vyberieme kôstku a obe polovice môžeme ešte trochu vydlabať. Rozbijeme vajíčko, do ktorého pridáme 50 g strúhaného syra, pretlačený strúčik cesnaku, nakrájanú malú cibuľku, trochu soli, štipku nastrúhaného muškátového orieška, trochu mletej rasce a vňať ligurčeka, prípadne zelerovú, alebo petržlenovú. Hmotou naplníme polovice avokáda, navrch položíme plátky slaninky a dáme zapiecť pri 190 stupňoch asi 20 minút. Podávame s opečeným chlebom.
Zajtra si pripravíme mrkvovú polievku so zemiakmi.