Koľko ľudí, toľko chutí - zvykne sa vravievať... A pri varení pre deti to platí dvojnásobne. Jedno dieťa odnáša k okienku vylízaný tanier, druhé vracia naspäť takmer celé porcie - napriek tomu, že jedlo je zdravé a chutné. Skúsenosti kuchárok v školských jedálňach však hovoria, že základ kvalitného stravovania sa u dieťaťa formuje v rodine. A tam sa rodičia neraz riadia len chuťami dieťaťa. Napriek tomu, že je veľmi ťažké hovoriť, ktoré jedlá sú pri 300 deťoch stravujúcich sa v škole obľúbené, na Základnej škole na Mierovej ulici sme predsa len do Kulinária vybrali päť top jedál ktoré deti obľubujú. A tak vám po špagetách, dukátových buchtičkách a šošovicovom prívarku ponúkame mexický guláš. Názor Tatiany Šuškovej, že ide o „chlapské jedlo", s úsmevom opravili metodička školského stravovania Marta Hlavatá a vedúca školskej jedálne Zuzana Hegotová.
Jedlá zo školskej jedálne – 4. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ako si toto jedlo obľúbené u detí pripravíme? Hovädzie mäso umyjeme vcelku, osušíme a pokrájame na kocky. Na oleji opražíme očistenú nakrájanú cibuľu, pridáme pokrájané mäso, rajčiakový pretlak, soľ a papriku. Dusíme vo vlastnej šťave. Podľa potreby počas dusenia podlievame horúcou vodou. Keď je mäso mäkké, zahustíme nasucho opraženou múkou, pridáme časť hrášku a dovaríme.
Ryžu preberieme, opláchneme, opražíme na ohni, pridáme druhú časť hrášku a udusíme. Na tanier naberačkou formujeme porciu ryže, okolo pridáme udusené mäso a posypeme strúhaným syrom.