Dnes v Kulináriu opäť navštívime kuchyňu Základnej školy na Mierovej ulici v Bratislave. Školské jedálne v mestskej časti Ružinov totiž získali minulý rok na medzinárodnej konferencii v Prahe ocenenie za prínos v oblasti skvalitnenia školského stravovania. To u nás existuje už 70 rokov. Čo teda chutí deťom v školskej jedálni? Tatiana Šušková spolu s vedúcou školskej jedálne Zuzanou Hergotovou a metodičkou školského stravovania Martou Hlavatou dnes pridá ďalší recept - šošovicový prívarok.
Jedlá zo školskej jedálne – 3. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Postup prípravy šošovicového prívarku je jednoduchý. Zopakujeme si ho: Prebratú umytú šošovicu namočíme do studenej vody, pridáme bobkový list, nové korenie a uvaríme do mäkka. Na oleji opražíme očistenú a pokrájanú cibuľu, pridáme nasucho opraženú múku, zalejeme mliekom a smotanou, pridáme k šošovici a uvaríme. Dochutíme očisteným prelisovaným cesnakom, soľou, octom, cukrom, zjemníme maslom a varíme ešte 20 minút.
Podávame ako prílohu k sekanej, karbonátku, údenému mäsu, varenému vajcu. Ako prílohu podávame varené zemiaky alebo chlieb.
A aký recept nás čaká zajtra? Budete prekvapení, ale deti ľúbia aj guláš. Zajtra si teda pripravíme hovädzí mexický guláš.