V minulom roku sme si na Slovensku pripomenuli 70 rokov od zavedenia systému školského stravovania. A hoci si mnohí z nás v dospelosti skôr spomenú na jedlá, ktoré nám v školskej kuchyni nechutili, na pochúťku, ktorú vám ponúkneme v Kulináriu dnes, väčšina z nás nedá dopustiť. Tatiana Šušková varí s vedúcou školskej jedálne pri Základnej škole na Mierovej ulici v Bratislave Zuzanou Hergotovou a odbornou referentkou pre školské stravovanie mestskej časti Bratislava Ružinov Martou Hlavatou.
Jedlá zo školskej jedálne – 2. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
A ako pripravíme dukátové buchtičky? Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Výberovú múku preosejeme, pridáme cukor, rozšľahané vajcia, soľ, tuk a kvások. Vypracujeme vláčne cesto. Z vykysnutého cesta vyvaľkáme pruhy, ktoré medzi sebou, ako aj na povrchu dobre pomastíme. Do zlatista upečené ich z pekáča vyberieme, oddelíme od seba a pokrájame na kocky.
A príprava krému? V časti studeného mlieka rozmiešame cukor, krémový prášok, vanilkový cukor. Ostatné mlieko privedieme do varu, vlejeme doňho pripravenú zmes a povaríme do zhustnutia. Buchtičky polievame teplým krémom.
Medzi obľúbené dobroty zo školskej jedálne patria aj jedlá zo strukovín, najmä vo forme prívarkov. Zajtra si teda v Kulináriu pripravíme šošovicový prívarok.