Tento týždeň varíme recepty spod Tatier. Michal Herceg ich nahral v Batizovciach neďaleko Popradu, ale určite zachutia aj „dolniakom". Stačí vyskúšať.
Batizovské pirohy
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na zemiakovú plnku potrebujeme: uvarené zemiaky so soľou, do ktorých dáme trochu mlieka alebo masla a surovú cibuľu. Na cesto nám treba polohrubú múku, vajíčko, vodu podľa potreby a soľ do vody. Na vrch pirohov si pripravíme tvaroh, slaninu, cibuľu a pažítku.
Zemiaky si najprv uvaríme v slanej vode. Zlejeme vodu, dáme do nej trochu mlieka, prípadne pridáme maslo a nadrobno nakrájanú surovú cibuľku. Pani Pastrnáková robí pirohy z kila múky. Na lopár si dáme polohrubú múku a dve vajíčka. Pomaly prilievame vlažnú vodu. Vymiesime si ľahké, jemné cesto. Vyvaľkáme ho asi na hrúbku pol centimetra. Vykrajujeme pohárom a plníme ho zemiakovou plnkou, ktorú sme si pripravili. Pirohy zohneme a polepíme ich rukou, aby sa dobre zlepili a dávame ich do vriacej osolenej vody. Keď vyplávajú, scedíme ich alebo vyberáme do sita a dáme ich do širšej misy, na ktorú nasypeme tvaroh. V druhej miske si s cibuľkou opražíme slaninku, ku ktorej môžeme pridať trošku oleja alebo masti. Vylejeme to horúce na tvaroh a posypeme pažítkou. Na záver zamiešame.
Čo nás čaká zajtra? Bude to recept zabíjačkový - teda aj mäsový.