Dve kuchárky v jednej kuchyni sa vraj neznesú. Oľga Pastrnáková z podtatranskej obce Batizovce si však vždy rada dala poradiť. Napríklad dnešný recept na jedlo so záhadným názvom kočenina ju naučila svokra. Michalovi Hercegovi pani Pastrnáková povedala najprv o jej kuchárskych začiatkoch.
Batizovská kočenina
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na batizovskú kočeninu, čiže zabíjačkovú huspeninu, potrebujeme: trochu bravčového mäsa, prasacie kolienka, kožu a nôžky, čierne korenie, soľ, vegetu, cesnak, mrkvu, hrášok a kukuricu.
V osobitnom hrnci varíme prasacie kolienka a mäso. V druhom hrnci varíme kože s nôžkami. Keď je to mäkké, vyberieme a očistíme od kostí. Mäso môžeme pokrájať alebo pomlieť. Do pomletého mäsa dáme čierne korenie, soľ, vylepšíme vegetou a pretlačeným cesnakom. Zalejeme vývarom z hrnca, kde bolo predtým mäso s kolienkami. Pridáme mrkvu, hrášok a kukuricu. Necháme trochu prejsť varom, len na dve-tri minúty. Zmes nalejeme do rôznych nádob, kde masa stuhne. Pokrájame a podávame nastudeno. Na huspeninu nakrájame cibuľku, podlejeme ju octom a podávame s chlebom.
Zajtra vám povieme, ako sa pripravujú pravé batizovské pirohy. Gazdinky v tejto podtatranskej obci dokonca súťažia, ktorá ich urobí lepšie.