Batizovská zapražená polievka

Batizovská zapražená polievka

Tento týždeň nás čakajú jedlá spod Tatier. Nie také, ktoré môžete nájsť na švédskych stoloch tatranských hotelov, ale také, ktoré varili staré mamy súčasných Tatrancov. Ponúkne nám ich Oľga Pastrnáková z Batizoviec. Prvý recept, ktorý nahral Michal Herceg, sa volá batizovská zapražená polievka.

Batizovská zapražená polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na batizovskú zapraženú polievku potrebujeme vodu, soľ, nadrobno nakrájané zemiaky. Na domáce rezance nám treba polohrubú múku, vajíčko a vlažnú vodu podľa potreby. Na zápražku si pripravíme slaninu alebo olej, cibuľu a červenú papriku. K tomuto všetkému sa nám zíde ešte kyslá smotana alebo domáce kyslé mlieko, takzvaná kýška. Nadrobno pokrájané zemiaky uvaríme so soľou. Domáce rezance urobíme tak, že do zmesi polohrubej múky a vajíčka prilievame vlažnú vodu podľa potreby. Cesto si vyvaľkáme na doske a posypeme ho múkou. Nakrájame asi päť centimetrov široké pásy, ktoré rozrežeme. Naukladáme si ich asi tri-štyri na seba a nakrájame si širšie rezance. Dáme ich variť k zemiakom, ale len nakrátko, kým vyplávajú. V kastróliku si pripravíme zápražku. Nakrájame slaninu, pridáme nakrájanú cibuľu a hladkú múku. Popražíme, pridáme trochu červenej papriky a hneď to vylejeme do polievky. Trochu necháme prevrieť. Hotovú polievku v tanieroch vylepšujeme lyžičkami kyslej smotany alebo kýškou.

Spolu s Oľgou Pastrnákovou z Batizoviec vám prajeme dobrú chuť. Na zajtra sme si pre vás pripravili pre zmenu zabíjačkový recept s názvom kočenina.

Autor: Michal Herceg foto: kropekk_pl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame