Tento týždeň nás čakajú jedlá spod Tatier. Nie také, ktoré môžete nájsť na švédskych stoloch tatranských hotelov, ale také, ktoré varili staré mamy súčasných Tatrancov. Ponúkne nám ich Oľga Pastrnáková z Batizoviec. Prvý recept, ktorý nahral Michal Herceg, sa volá batizovská zapražená polievka.
Batizovská zapražená polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na batizovskú zapraženú polievku potrebujeme vodu, soľ, nadrobno nakrájané zemiaky. Na domáce rezance nám treba polohrubú múku, vajíčko a vlažnú vodu podľa potreby. Na zápražku si pripravíme slaninu alebo olej, cibuľu a červenú papriku. K tomuto všetkému sa nám zíde ešte kyslá smotana alebo domáce kyslé mlieko, takzvaná kýška. Nadrobno pokrájané zemiaky uvaríme so soľou. Domáce rezance urobíme tak, že do zmesi polohrubej múky a vajíčka prilievame vlažnú vodu podľa potreby. Cesto si vyvaľkáme na doske a posypeme ho múkou. Nakrájame asi päť centimetrov široké pásy, ktoré rozrežeme. Naukladáme si ich asi tri-štyri na seba a nakrájame si širšie rezance. Dáme ich variť k zemiakom, ale len nakrátko, kým vyplávajú. V kastróliku si pripravíme zápražku. Nakrájame slaninu, pridáme nakrájanú cibuľu a hladkú múku. Popražíme, pridáme trochu červenej papriky a hneď to vylejeme do polievky. Trochu necháme prevrieť. Hotovú polievku v tanieroch vylepšujeme lyžičkami kyslej smotany alebo kýškou.
Spolu s Oľgou Pastrnákovou z Batizoviec vám prajeme dobrú chuť. Na zajtra sme si pre vás pripravili pre zmenu zabíjačkový recept s názvom kočenina.