Tvarohové pagáčiky

Tvarohové pagáčiky

Bryndzové, oškvarkové či zemiakové pagáčiky. Zvykneme ich robiť pri rôznych príležitostiach. My si dnes pripravíme tvarohové pagáčiky na spôsob jednohubiek. Môžeme ich podávať k obedu, ale aj cez víkend hosťom, ak prídu na návštevu. S odborníčkou na stravovanie Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou si povieme, ako na to.

Tvarohové pagáčiky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: 500 g mäkkého tvarohu, 500 g hladkej múky, 250 g tuku, 2 vajcia, 250 g kyslej smotany, 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva, soľ, vajce na potretie (posýpka postrúhaný tvrdý syr, sezamové semienka, mak, rasca)

Ako na to: Z múky, tvarohu, tuku, soli, smotany a kypriaceho prášku vypracujeme tuhé hladké cesto, ktoré na doske rozvaľkáme. Prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať. Potom cesto opäť rozvaľkáme, preložíme niekoľkokrát. Nakoniec cesto znova rozvaľkáme a okrúhlou formičkou povykrajujeme pagáčiky. Poukladáme ich na plech, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme posýpkami a upečieme. Pečieme 15 až 20 minút pri teplote asi 180°C. Po upečení ich môžeme plniť rôznymi plnkami, ako sú tvarohová, sardelová, bryndzová, šunková, hrášková. Tieto pagáčiky sú výborné teplé i studené. Môžu sa podávať k rôznym čajom, k vínu či pivu, alebo ako samostatné len tak na potešenie.

Autorka: Beáta Repíková foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame