Sú dni, keď uvažujeme, čo budeme variť. Nečakáme žiadnu návštevu a ani sami nemáme akosi chuť na mäso či cestoviny. A keď deti zavelia, že chcú palacinky, je rozhodnuté. Chcete vedieť, ako si urobiť palacinky, ktoré sa nelepia a sú nadýchané ako obláčik? Také si teraz pripravíme a zapečieme ich s tvarohom. V kuchyni s odborníčkou na školské stravovanie Dašou Ostertágovou varila Beáta Repíková.
Palacinky zapečené s tvarohom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 4 vajcia, 1/2 l mlieka, 1 čajovú lyžičku cukru, štipku soli, 100 g hladkej múky, 1 polievkovú lyžicu rumu alebo koňaku, z pol citróna postrúhanú kôru, 50 g tuku, 30 g vanilkového cukru na posypanie.
Na plnku potrebujeme: 500 g tvarohu, 2 vajcia, 100 g cukru, 50 g masla, 30 g sušených hrozienok, 1 balíček vanilkového cukru, 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy.
Na zaliatie: 1/4 l mlieka, 2 kocky cukru, 1 vajce.
Ako na to: Vajcia dobre v mlieku rozšľaháme, pridáme cukor, soľ a postupne za stáleho šľahania múku. Z cesta na panvici v horúcom oleji pečieme tenké palacinky, ktoré položíme na plochý tanier, potierame tvarohovou plnkou a napokon stočíme.
Plnka: Tvaroh prelisujeme cez sito, pridáme žĺtky, cukor, maslo a dobre vymiešame na hladkú plnku. Napokon vmiešame hrozienka a z bielkov ušľahaný tuhý sneh.
Plnkou potierame palacinky, ktoré stočíme, prekrojíme na polovice a uložíme vedľa seba na vymastený plech, zalejeme mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajce, a dáme do vopred vyhriatej rúry zapiecť. Pred podávaním upečené palacinky posypeme vanilkovým cukrom alebo polejeme pudingom, sirupom.
Zajtra si pripravíme tvarohové pagáčiky.