Nové zemiaky s tvarohom a cesnačka

Nové zemiaky s tvarohom a cesnačka

Zemiaky a cesnak - prílohy, ktoré mali slovenské gazdinky v kuchyni odnepamäti. Z týchto dvoch surovín vedeli urobiť taký obed, že si na ňom oblízali prsty všetci pri stole. Dnes sa varí cesnaková polievka v domácnostiach pomerne zriedka. My si ju dnes pripravíme s odborníčkou na stravovanie Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.

Nové zemiaky s tvarohom a cesnačka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: 1500 g zemiakov, soľ, zelerovú vňať, 150 g tvarohu, 1 čajovú lyžičku posekaného kôpru, podľa chuti smotanu, 80 g masla.

Na cesnačku potrebujeme: 40 g masti, mletú červenú papriku, 2 strúčiky cesnaku, vývar z mladých zemiakov, niekoľko kúskov uvarených zemiakov, 3 krajce staršieho chleba.

Postup: Očistené mladé zemiaky pokrájame na rovnaké mesiačiky, umyjeme a dáme variť do vriacej osolenej vody. Pridáme pokrájanú zelerovú alebo petržlenovú vňať a uvaríme do mäkka. Pokým sa zemiaky varia, pripravíme si cesnačku. Na masti opražíme mletú červenú papriku, ktorú hneď odstavíme, pridáme rozotrený cesnak a zalejeme vývarom zo zemiakov. Do hotovej polievky môžeme pridať niekoľko uvarených zemiakov a posekanú zelerovú vňať. Uvarené zemiaky scedíme (vodu zo zemiakov sme nevyliali, ale dali do polievky, aby polievka mala vyššiu výživovú hodnotu). Uvarené zemiaky preložíme na taniere, posypeme rozdrobeným tvarohom, posekaným kôprom a polejeme smotanou a nakoniec rozpusteným maslom. Do polievky na tanieroch dáme pokrájaný starší opražený chlieb. Najskôr podávame polievku a potom až zemiaky s tvarohom.

Autorka: Beáta Repíková foto: postchiangmai0

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame