Tento týždeň v našom Kulináriu pripravujeme vianočné jedlá. Sú tradičné, ale predsa len trocha pozmenené. Tatiana Šušková si zapisuje recepty troch mladých dám, ktoré sa pod menom Žufane venujú oprašovaniu a zdokonaľovaniu jedál ich starých mám. A práve stará mama bola v kuchyni veľkou inšpiráciou aj pre Janu Hoosovú, s ktorou dnes pri varení využijeme najmä mak.
Maková kaša
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujme si dnešný recept. Na pšenovú kašu s makom a slivkami potrebujeme: 100 gramov pšena, 3 polievkové lyžice mletého maku, kokosový cukor alebo med, sušené slivky, prípadne trošku lekváru a lyžicu masla.
Postup: Pred varením pšeno sparíme, jeden- až dvakrát si ho prelejeme vriacou vodou. Do hrnca dáme slivky a jednu polievkovú lyžicu maku a zalejeme vodou v pomere 1:3.Povaríme desať minút a zmes po uvarení rozmixujeme. Do zmesi pomaly pridávame pšeno, ktoré varíme do mäkka - trvá to približne 15 a viac minút. Najlepšie je mäkkosť zrna vyskúšať. Prisypeme zvyšný mak, premiešame a osladíme cukrom alebo medom. Na záver pridáme lyžicu masla, ktorá kašu zvláčni.
Zajtra nás čaká posledný recept - v podobe vianočného nápoja.