Tento týždeň varíme v Kulináriu sviatočné jedlá, ktoré sa dajú naberať naberačkou. Pochádzajú z dielne tria mladých žien, ktoré sa rozhodli vymeniť zaujímavé zamestnania za kuchynské varechy, kotle, naberačky a sitká. Usilujú sa totiž navracať zašlú slávu receptom našich starých mám. Kristína Kissová ponúkla recept na rybaciu polievku Tatiane Šuškovej.
Vianočná rybacia polievka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na rybaciu polievku potrebujeme celého približne 3-kilogramového kapra, 3 väčšie mrkvy, 2 väčšie petržleny, 1 zeler, 250 gramov masla, 1 lyžica oleja, soľ, ½ kilogramu extra rybích ikier, cca 10 guľôčok celého bieleho korenia a 3 bobkové listy.
Postup: Kapra rozporciovaného na väčšie porcie (cca 6) uvaríme vo vode bez soli s bielym korením - varíme približne jednu hodinu. Vývar zlejeme a mäso necháme dobre vychladnúť. Po vychladnutí ho dôkladne prstami oberieme od kostí.
Vo veľkom hrnci na masle, do ktorého sme priadli lyžicu oleja, opečieme približne 7 až 8 minút za stáleho miešania koreňovú zeleninu pokrájanú na kocky. Opraženú zeleninu zalejeme vývarom z ryby a varíme ju do mäkka. Polievku rozmixujeme na hladký krém, do ktorého dáme na 5 až 7 minút vyvariť ikry. Doplníme mäso z ryby a necháme zovrieť. Dochutíme trochou mletého bieleho korenia a solíme až na záver! Podávame s plátkom citróna a petržlenovou vňatkou.
Zajtra si pripravíme kapustnicu s cviklou.