Chutne, ale bez mäsa. To je heslo nášho Kulinária tento týždeň. Aj keď sa počas adventu šľachtici a mešťania museli vzdať mäsitých pokrmov, vedeli si poradiť a hladní určite neostali. Autorka dvojdielnej knihy s názvom Všetko okolo stola povedala recept na zemiakovú roládu Michalovi Hercegovi.
Zemiaková roláda
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na zemiakovú roládu budeme potrebovať sedem až osem veľkých zemiakov, dve vajcia, šálku krupicovej múky, soľ, kúsok masla, trochu masti či oleja, jednu cibuľu a omrvinky zo žemličiek.
Zemiaky očistíme, uvaríme ich, pretrieme cez sitko alebo popučíme. Do zmesi pridáme vajcia, soľ, maslo a toľko múky, aby cesto bolo ľahké. Medzitým si na oleji opražíme za hrsť žemľových omrviniek a v druhej rajničke nadrobno pokrájanú cibuľku. Spolu to zmiešame, naplníme rozvaľkané cesto a skrútime ho. Spisovateľka Terézia Vansová odporúčala zabaliť roládku do textilného obrúska a dať do vriacej vody, v ktorej sa má variť hodinu. Po uvarení vybalíme roládu z obrúska a pokrájame na hrúbku prsta. Zemiaková roláda je vraj veľmi dobrá ku kyslej kapuste alebo poliata kyslou smotanou.
Zajtra si pripravíme kapustné závitky s hubami.