Dneska bez mäska! To si môžeme hovoriť po celý týždeň v našom Kulináriu, ktoré pre vás nahral Michal Herceg so Zorou Mintalovou-Zubercovou. Možno sa vám niekedy dostali do rúk jej knihy Všetko okolo stola 1 a 2, v ktorých nájdete okrem mnohých iných zaujímavostí aj staré recepty šľachty a mešťanov. My sme si vybrali tie bezmäsité. A tu je prvý z nich.
Dukátové halušky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na dukátové halušky potrebujeme: tri žĺtky, tri decilitre kyslej smotany, múku, tri bielky, vodu, pol litra mlieka, tri polievkové lyžice cukru, mandle, práškový cukor, hrozienka a maslo.
Zo žĺtkov, kyslej smotany a primeraného množstva preosiatej múky vypracujeme hladké cesto. Vmiešame doňho tuhý sneh z troch bielkov. V rajnici opatrne prevaríme mlieko, osladíme ho cukrom a do tohto vriaceho osladeného mlieka postupne zavárame halušky, ktoré v mlieku opatrne obraciame, aby sa nám nepoškodili. Uvarené halušky odložíme na misu, ktorú sme predtým posypali mletými mandľami, cukrom a hrozienkami. Po vrstve halušiek dáme ďalšiu vrstvu mletých mandlí, cukru a hrozienok a polejeme roztopeným maslom. Toto vrstvíme dovtedy, kým neminieme všetky halušky. Nakoniec položíme mandle s cukrom a vložíme to do rúry zapiecť.
Zajtra si pripravíme zemiakovú roládu.