Zapekaná čakanka v šunke

Zapekaná čakanka v šunke

Kulinárium s receptami ľudí zo zahraničia, ktorí žijú na Slovensku, zakončíme stretnutím Ivety Pospíšilovej s dvojicou z Piešťan. Bernard Julien Moret pochádza z Paríža a v našom kúpeľnom meste býva s manželkou Drahomírou. Julien síce nevarí, Drahomíra si však osvojila francúzsku kuchyňu dokonale. Na začiatku to ale tak nebolo.

Zapekaná čakanka v šunke Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zopakujeme si recept. Na 1 porciu potrebujeme: 2 čakanky, 2 plátky kvalitnej šunky, 100 gramov strúhaného syra, maslo alebo olivový olej, 2 polievkové lyžice hladkej múky, soľ, muškátový oriešok, 1 litra mlieka.

Postup: Čakanky vložíme do slanej vriacej vody a varíme približne 12 minút, ak sú väčšie, tak 15 minút. Potom ich necháme odkvapkať a trošku vychladnúť. Medzitým si uvaríme bešamelovú omáčku, množstvo závisí podľa počtu čakaniek. Maslo rozpustíme v kastróle (možno použiť aj olivový olej), pridáme 2 polievkové lyžice hladkej múky, miešame, osmažíme, potom pomaly prilievame pol litra horúceho mlieka (do ktorého sme dali soľ a nastrúhaný muškátový oriešok), dobre miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Na záver pridáme polovicu balíčka strúhaného syra. Omáčka môže byť hustejšia, pretože čakanky sú vodové. Môžeme použiť aj hotovú bešamelovú omáčku kúpenú v obchode. Uvarené čakanky obalíme do šunky, pekne zrolujeme, poukladáme na pekáč, zalejeme bešamelovou omáčkou, posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť do rúry asi na 190°C na 15 minút.

Galéria

zapekana-cakanka-1-moretova.jpg
Autorka: Iveta Pospíšilová foto: Drahomíra Moretová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame