Sympatický Marco Casamassima pochádza z juhu Talianska. Narodil sa v Tarante, najväčšom meste v Iónskom zálive. S manželkou sa spoznal počas štúdií na univerzite v Lecce a už desať rokov žijú spolu s dvoma deťmi v Moste pri Bratislave. Varenie je pre tohto informatika vášňou, rovnako ako pre väčšinu Talianov. Recept na jedno zo svojich najobľúbenejších jedál prezradil Ivete Pospíšilovej.
Špecialita z južného Talianska
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si recept na Melanzana a la parmigiana. Potrebujeme 2 veľké baklažány, 1 cibuľu, 1 zväzok bazalky, 250 gramov strúhaného syra grana padano alebo parmigiano regiano, 500 gramov pretlaku, múku, strúhanku, 2 vajcia, paradajkový pretlak, olej na vysmážanie, olivový olej extra panenský a soľ.
Postup: Baklažán pokrájame na krúžky, osolíme, aby pustil vodu. Zatiaľ na panvici osmažíme na olivovom oleji cibuľu. Pridáme paradajkový pretlak, posolíme podľa chuti a necháme variť. Keď omáčka začne vrieť, stíšime a necháme asi 45 minút veľmi pomaly dovariť.
Vopred nakrájané baklažány vyutierame, obalíme v trojobale a vypražíme. Omáčku a baklažány poukladáme na pekáč do vrstiev nasledujúcim spôsobom: Na spodok dáme trošku paradajkovej omáčky, potom vrstvu baklažánov, opäť omáčku, potom nasypeme nastrúhaný parmezán a opakujeme, kým poukladáme všetky baklažány. Na koniec ide paradajková omáčka a vrch sa môže posypať zmesou syra a strúhanky. Takto vznikne chrumkavý a lahodný povrch. Zapečieme 30 minút v rúre predhriatej na 180 stupňov. Posledných 5 minút zapneme funkciu grill na vrchné pečenie, aby sa pekne opiekol vrch. Medzi vrstvami sa môže podľa chuti pridávať aj mozarella.