Po 17. novembri 1989 sa dovtedy ťažko dostupnému zahraničiu otvorilo aj Slovensko. Prišli k nám viacerí cudzinci, ktorí pod Tatrami zostali žiť. V tomto týždni nazrieme s Ivetou Pospíšilovou do ich kuchýň. V Novom Meste nad Váhom žije Švéd Jan Eriksson, ktorý pracuje v strojárskej firme. V práci spoznal svoju budúcu manželku, a tak nemal dôvod vrátiť sa. Jan aj rád varí a recept, ktorý si s ním pripravíme, zodpovedá geografickej polohe krajiny. Na východe totiž Švédsko obmýva Baltické more.
Švédsky šalát zo zavináčov
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si recept na zavináčový šalát. Potrebujeme: 5 zemiakov, 2 vajíčka, 4 cvikle, 4 zavináče, 1 až 2 jablká, 4 kyslé uhorky, soľ, mleté biele korenie, cibuľu, 1 deciliter smotany na šľahanie.
Postup: Ošúpeme zemiaky, uvaríme ich a necháme vychladnúť. Vajíčka uvaríme na tvrdo a necháme vychladnúť. Filety zavináčov, zemiaky, cviklu, uhorky, vajíčka a jablká pokrájame na kocky. Pridáme 1 polievkovú lyžicu nakrájanej cibule. Všetko dobre premiešame, pridáme trochu soli, biele mleté korenie a smotanu na šľahanie. Vyšľaháme dohusta a hotový šalát uskladníme do chladničky. Ideálne je šalát pripraviť večer a servírovať na ďalší deň na obed. Možno ho prizdobiť lístkami petržlenu a vajíčkami a podávať ako hlavné jedlo alebo prílohu.