Tento týždeň si v našom Kulináriu pocestujeme, budeme totiž pripravovať recepty z rôznych krajín. Dnes sa vyberieme poriadne ďaleko. Až k protinožcom, na Nový Zéland. Odtiaľ totiž pochádza Gavin, náš rozhlasový kolega z anglickej redakcie Rádia Slovakia International. Pripravil typický recept, o ktorý sa takmer storočie prú Novozélanďania s Austrálčanmi. Prezradil ho Ivete Pospíšilovej.
Dezert z Nového Zélandu
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si recept na tortu Pavlova, ktorá dostala pomenovanie po ruskej primabaleríne Anne Pavlovovej. Tá v dvadsiatych rokoch minulého storočia dvakrát navštívila Nový Zéland. Tortu jej pripravil v roku 1926 šéfkuchár z hotela vo Wellingtone, v ktorom bývala. Inšpirovala ho zelená baletná sukňa z hodvábu, nazývaná tutu.
Na jej prípravu potrebujeme: 3 vaječné bielky, 175 gramov práškového cukru, 1 čajovú lyžičku octu, 1 čajovú lyžičku kukuričnej múky, 300 mililitrov smotany na šľahanie, 5 kusov kiwi, 1 balíček stužovača šľahačky.
Postup: Na plech dáme papier na pečenie, nakreslíme kruh s priemerom asi 20 centimetrov, napríklad pomocou taniera. Rúru vyhrejeme na 150 stupňov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Lyžicou postupne pridávame cukor a ďalej šľaháme. Ocot zmiešame s kukuričnou múkou a s poslednou lyžicou cukru ho pridáme do snehu z bielkov. Tuhý sneh rozotrieme na naznačenom kruhu tak, aby okraje ostali navýšené. Vložíme do rúry a pečieme asi hodinu. Rúru vypneme a dezert necháme vychladnúť. Medzitým ošúpeme a na tenké plátky pokrájame kiwi. Vyšľaháme hustú šľahačku aj so stužovačom a navŕšime na snehový korpus. Navrch poukladáme kiwi. Môžeme pridať aj iné sezónne alebo kompótové ovocie.