Kyslá šošovicová polievka so zemiakmi

Kyslá šošovicová polievka so zemiakmi

Naši predkovia vraveli, že od šošovice je človek pekný. Dnes zase vieme, že šošovica je zdravá a výživná. Patrí k obľúbeným strukovinám a nechýba ani na zozname tradičných potravín, z ktorých vo Výskumnom ústave potravinárskom pripravili elektronickú knihu receptov. Hana Michalčíková a pracovníčka ústavu Lenka Bartošová vás dnes naučia kyslú šošovicovú polievku so zemiakmi.

Kyslá šošovicová polievka so zemiakmi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na dnešný recept kyslej šošovicovej polievky so zemiakmi potrebujeme: 300 g šošovice, 40 g bravčovej masti, 2 lyžice hladkej múky, 140 g očistených zemiakov, 400 ml polotučného mlieka, 1,5 ml octu, polievkové korenie a bobkový list.

Postup: Prebratú a umytú šošovicu zalejeme dostatočným množstvom vody a pomaly uvaríme takmer do mäkka. Zemiaky pokrájame na malé kocky a uvaríme do polomäkka v osolenej vode. Z tuku a múky pripravíme bledú zápražku, zalejeme studenou vodou, pridáme bobkový list a pomaly varíme. Do polievky pridáme uvarenú šošovicu a uvarené zemiaky, prilejeme mlieko a krátko povaríme. Nakoniec dochutíme octom a polievkovým korením.

Autorka: Hana Michalčíková foto: bykst

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame