Divina na stoloch bola vždy znakom jesene a blížiacej sa zimy. Jedlá z tohto druhu mäsa však vyžadujú kuchársky kumšt, keďže ich príprava nie je úplne jednoduchá. Naši predkovia konzumovali divinu po stáročia, jeden z tradičných receptov vyskúšali Lenka Bartošová z Výskumného ústavu potravinárskeho a Hana Michalčíková.
Divina s brusnicami
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na Divinu s brusnicami potrebujeme: 760 g diviny, ideálne z pliecka alebo chrbtového svalu, 80 g údenej slaniny, 1 a pol lyžičky soli, 40 g oleja, 65 g koreňovej zeleniny, 1 malú cibuľu, 1 lyžicu kryštálového cukru, 1,2 g korenia na divinu, 20 ml octu, 360 ml vody, 1 citróna, 20 g masla, 1 lyžicu hladkej múky, 40 g ríbezľového džemu, 60 g slivkového lekváru, 20 g borievkového alebo brusnicového džemu, 7 g mandlí, 12 g hrozienok a 20 ml červeného vína.
Postup: Umyté a osušené mäso prešpikujeme slaninou a upevníme motúzom. Opečieme na troche oleja a vyberieme. Do výpeku pridáme zvyšok tuku, na plátky nakrájanú zeleninu, cibuľu, cukor a opražíme do zlatista. Pridáme korenie na divinu, na plátky nakrájaný citrón, všetko podlejeme vodou a octom a podusíme. Do tohto základu vložíme mäso, podlievame a dusíme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme a šťavu zahustíme zápražkou z masla a múky a necháme zovrieť. Pridáme džem, slivkový lekvár a povaríme 20 minút. Dosolíme, okoreníme, precedíme a pridáme ošúpané mandle a sparené hrozienka. Nakoniec pokrm ochutíme červeným vínom.
Zajtra si pripravíme kyslú šošovicovú polievku so zemiakmi.