Tradičné pirohy

Tradičné pirohy

Keď hokejista Marián Hossa priviezol na Slovensko Stanleyho pohár, zakaždým z neho jedol bryndzové pirohy. Smažené pirohy so zeleninovou plnkou sú zasa tradičným jedlom Rusínov na východnom Slovensku. No a pirohy na sladko patria k obľúbeným pochúťkam malých i veľkých vo všetkých regiónoch. Pirohy preto nemôžu chýbať ani v elektronickej kuchárskej knihe tradičných receptov, ktorú zostavili pracovníci Výskumného ústavu potravinárskeho. Hana Michalčíková si s Lenkou Bartošovou dnes pre vás vybrala pirohy plnené kyslou kapustou dusenou na slanine.

Tradičné pirohy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na dnešný recept potrebujeme: 280 g hrubej múky, 1 väčšie vajce, 40 ml vody, 40 g údenej slaniny, 400 g kyslej kapusty, mleté čierne korenie, 20 g krupicového cukru, necelé dve lyžičky soli, 40 g masti a 200 g kyslej smotany.

Postup: Najprv si pripravíme cesto z múky, vajec a vody a rozdelíme si ho na bochníky. Jednotlivé bochníky vyvaľkáme na guľatý plát a rozdelíme plnku. Tú si pripravíme tak, že nakrájame vytlačenú kyslú kapustu, upražíme ju na rozškvarenej nakrájanej slanine, ochutíme korením, cukrom a do mäkka udusíme. Natreté cesto potom preložíme druhou polovicou cesta, cesto okolo plnky postláčame a ozubeným kolieskom vykrojíme pirohy. Uvaríme v osolenej vode, scedíme a pomastíme masťou. Jednotlivé porcie polejeme hustou kyslou smotanou.

Zajtra si pripravíme divinu s brusnicami.

Autorka: Hana Michalčíková foto: PublicDomainPictures

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame