Lokše s makom

Lokše s makom

Lokše sú obľúbenou slovenskou pochúťkou. Pripravujeme ich na sladko aj na slano. Milujeme ich kvôli typickej chuti, aj s ich charakteristickými pripálenými pupákmi. V niektorých oblastiach im hovoria laty či žobrácke placky. Makové lokše sme našli aj v zbierke tradičných elektronických receptov Výskumného ústavu potravinárskeho. Hana Michalčíková a pracovníčka ústavu Lenka Bartošová sa zastavili práve pri tejto pochúťke.

Lokše s makom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na dnešný recept makových lokší potrebujeme: 640 g uvarených zemiakov v šupke, 12 g soli, 4 vajcia a 280 g hrubej múky. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, ošúpeme ich a postrúhame, alebo prelisujeme. Pridáme soľ, vajcia, hrubú múku a pripravíme si cesto, ktoré dobre spracujeme. Z cesta potom oddeľujeme časti, ktoré rozgúľame do tvaru kruhu a okrúhle lokše pečieme na rozohriatej platni z oboch strán. Upečené lokše máčame v horúcom mlieku s cukrom z oboch strán, potrieme lekvárom, posypeme makom, zavinieme, posypeme cukrom a polejeme horúcim maslom. Zajtra si pripravíme tradičné pirohy s kapustou a slaninkou.

Autorka: Hana Michalčíková foto: cocoparisienne

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame