Proso patrí medzi najstaršie poľnohospodárske plodiny. Najviac sa v Európe využívalo v stredoveku a dnes má zelenú aj preto, že po ňom môžu siahnuť alergici a celiatici - je totiž bezlepkové. Väčšinou sa využívalo na prípravu kaší, a preto nechýbalo v zozname tradičných potravín, z ktorých vo Výskumnom ústave potravinárskom pripravili elektronickú knihu receptov. Spolu s Lenkou Bartošovou v nej bude po celý týždeň listovať Hana Michalčíková.
Obilninová kaša
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na dnešný recept obilninovej kaše potrebujeme: 50 g ovsených vločiek alebo krupice, 5 g masla, 250 ml vody a štipku soli. Ovsené vločky alebo krupicu zalejeme vodou, pridáme maslo, štipku soli a za stáleho miešania varíme do mäkka. Ak rozmýšľate, na čo je proso osožné, tak doplním, že odvádza vodu z tela a podporuje funkciu obličiek. Keďže pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, je dôležité v prevencii a liečbe cukrovky.
No a zajtra si pripravíme makové lokše.