Levické dámy mali zmysel pre chutné jedlá. Už sme pripravovali ich paštétu z husacej pečene, naučili sme sa recept na prekladanú kapustu a vyskúšali vegetariánsky kaviár. Dnes nám Marta Švoliková z levického archívu ponúkne talianske makaróny. Recept si zapisovala Mária Babinská.
Makaróny z Levíc
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Balík makarónov polámeme na malé kúsky. Uvaríme v slanej vode, precedíme a opláchneme studenou vodou. Dáme ich do väčšej misy, polejeme roztopenou teplou masťou a osolíme. Štvrť kila mäsa udusíme na masti do mäkka a po vychladnutí zomelieme. Potom udusíme huby na cibuľke, ktoré pridáme k cestovinám. Na drobno posekáme 4 vajíčka a 10 dkg šunky, osolíme, pridáme 5 až 6 lyžíc smotany a 5 dkg bryndze. Všetko zmiešame, nakoniec túto zmes polejeme paradajkovým pretlakom, dáme to do misy a navrch postrúhame Parmezán. Na pol hodiny dáme zapiecť do rúry. Zajtra si pochutíme na sladkom nákype.