Lahodné paštéty

Lahodné paštéty

Tento týždeň nás pri varení inšpirujú dôstojné dámy, manželky mešťanov. V medzivojnovom období, presne od roku 1926 do 1935 vyšli v štyroch pokračovaniach najlepšie recepty levických domácich paní. Dielo zosumarizovali a dali mu konečnú podobu Jarmila Bátovská a Marta Švoliková zo Štátneho archívu v Leviciach. V roku 2011 vydali jednu knihu a pred rokom im vyšla ďalšia kuchárska knižka. Mária Babinská oslovila jednu z autoriek Martu Švolikovú.

Lahodné paštéty Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zopakujeme recept na paštétu z husacej pečene:

Potrebujeme: 30 dkg husacej pečene, ktorú pomelieme a potom prepasírujeme. Do masy vmiešame 2 vaječné žĺtka, pridáme husaciu masť v objeme jedného vajíčka, 3 dkg na kocky pokrájanej údenej slaniny, soľ a trocha čierneho korenia. Zmes ochutíme červenou paprikou, škoricou, ďumbierom a koriandrom. Všetko vymiešame do peny a polhodinu varíme na pare v nádobe vystlanej slaninkou.

Ak máme chuť na paštétu z teľacej pečene, potrebujeme:

Pol kila teľacej pečene, ktorú dvakrát zomelieme. Pridáme 4 celé vajcia, za hrsť svetlej strúhanky z pečiva, 16 dkg na kocky pokrájanej slaniny, mletú červenú papriku, soľ, strúhanú cibuľu a čierne korenie. Všetko sa to zamieša a upečie sa vo vymastenej a strúhankou vysypanej forme. Zajtra si pripravíme prekladanú kapustu.

Autorka: Mária Babinská foto: JESHOOTS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame